Rusia se simte tot mai amenintata de numeroasele mutari pe tabla de sah europeana, mutari anuntate de SUA in ultima vreme si care au provocat iritarea Moscovei. Dupa ce Washingtonul a decis sa isi instaleze baze in Romania si Bulgaria, dar si ca urma
Rusia se simte tot mai amenintata de numeroasele mutari pe tabla de sah europeana, mutari anuntate de SUA in ultima vreme si care au provocat iritarea Moscovei. Dupa ce Washingtonul a decis sa isi instaleze baze in Romania si Bulgaria, dar si ca urmare a intentiilor americanilor de a amplasa elemente ale scutului anti-racheta in Cehia si Polonia, Rusia a decis sa reactioneze, anuntand ca isi va revizui doctrina militara, cu una care sa raspunda realitatilor geo-politice actuale. Presa occidentala a inceput si ea sa intrevada pericolele viitoarei ofensive rusesti.
Decizia referitoare la inlocuirea doctrinei militare actuale cu una mult mai dura, care identifica, intr-un mod indraznet, NATO si Occidentul drept cele mai mari amenintari la adresa Rusiei a fost anuntata de Consiliul de Securitate rus, informeaza ziarul britanic The Guardian. Dand peste nas Washingtonului cu a sa lupta impotriva terorismului, Consiliul de Securitate informeaza ca nu mai considera "terorismul global ca fiind cel mai mare pericol" si ca, in schimb, Rusia isi va dezvolta "o noua strategie nationala de securitate care va reflecta realitatile geo politice". In plus, Rusia a ajuns la concluzia ca aliantele militare rivale au devenit tot mai puternice, in mod special NATO. Masura prezentata de Rusia nu face nici o referire directa la SUA, dar nu trebuie uitate declaratiile facute de curand de liderul de la Kremlin, care a acuzat Washingtonul ca foloseste forta la nivel mondial.
The Guardian noteaza ca, desi presedintele Vladimir Putin ordonase generalilor rusi inca din 2005 revizuirea doctrinei militare, acestia au trenat lucrurile, iar aparitia acestui document in acest moment releva o deterioare brusca a relatiilor Moscovei cu Occidentul. Importanti lideri militari rusi sustin ca s-au simtit deranjati de expansiunea continua a NATO in spatiul post-sovietic. Lucru care, pretind ei, a facut ca Rusia sa se vada tot mai incercuita de "vecini ostili". Deocamdata nu se stie cand va fi pusa in practica noua doctrina. Se pare insa ca noua strategie va fi propusa de Consiliul de Securitate pana la finele acestui an. Schimbarea doctrinei, despre care analistii cred ca va fi una mult mai dura decat cea din 2000, urmeaza unui alt pas facut de Rusia luna trecuta: anuntarea sporirii cheltuielilor militare.
SUA dau bice strategiei de redesfasurare a trupelor americane in Europa
Rusia iese la rampa cu aceasta decizie pe fondul unei schimbari de strategii din partea Washingtonului in relatia cu Moscova. Conform ziarului New York Times, "Casa Alba are de gand sa se apropie mai des si mai intens" de Rusia. Pe de alta parte, conform publicatiei Stars and Sripes, SUA au efectuat o serie de schimbari la conducerea Comandamentului Central din Europa, care vor avea ca efect accelerarea strategiei de redesfasurare a trupelor americane din spatiul european. General-maiorul Mark Hertling, care s-a aflat la comanda operatiunilor americane din Europa, a fost numit de curand comandant al Diviziei I de Blindate, stationata in landul german Wiesbaden. Generalul de brigada David Perkins, care a condus Comandamentul Multinational de Instruire din Grafenwohr, il va inlocui pe Hertling, urmand sa preia si sarcina transformarii fortelor americane din Europa. Centrele de instruire din Grafenwohr si Hohenfels vor coopera cu viitoarele baze americane din Romania si Bulgaria. Din aceasta vara, batalioane si chiar brigazi americane se vor deplasa prin rotatie in Romania si Bulgaria pentru stagii de trei pana la sase luni. Bazele din cele doua state est-europene vor fi conduse de armatele locale in cooperare cu trupele americane, subliniaza sursa citata, adaugand ca presedintele George W. Bush intentioneaza sa suplimenteze cu 65.000 de militari, efectivele active ale armatei americane, unele dintre noile unitati putand fi stationate in Europa.
Aflata in tatonari cu SUA in vederea amplasarii unor elemente ale scutului anti racheta pe teritoriul sau, Polonia sustine ca are nevoie de un pact de securitate bilateral cu americanii, intrucat se teme ca NATO nu este capabil sa contracareze o posibila amenintare serioasa, informeaza Mediafax. Numerosi politicieni de la Varsovia considera ca NATO a suferit o criza identitara de la sfarsitul Razboiului Rece si se tem ca Alianta nu poate contracara amenintarea reprezentata de Rusia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.