Grupul PD al europarlamentarilor a lipsit ieri de la intilnirea cu Tariceanu. La fel facusera liberalii cu Basescu in ianuarie.

Cu citeva ore inaintea inceperii Consiliului European, ieri, Calin Popescu Tariceanu s-a intilnit cu reprezentantii Romaniei in Parlamentul European, insa doar cu parlamentarii PNL, PSD si ai PRM. Contactati, europarlamentarii PD au motivat ca au primit mult prea tirziu invitatia la intilnirea cu premierul pentru a-si mai putea modifica planurile. Saptamina lor de lucru se termina-se, practic, miercuri si pedis-tii apucasera deja sa-si rezerve bilete de avion de intoarcere in tara.

Treburi mai importante

Marian-Jean Marinescu, de pilda, apucase sa confirme participarea la o dezbatere in Parlamentul de la Bucuresti. Acesta a declarat ca ii pare „sincer rau" ca nu s-a putut vedea cu primul-ministru, dar a primit invitatia pe e-mail abia marti seara sau miercuri dimineata. Reprezentantii Misiunii Romaniei la UE sustin ca invitatiile au fost trimise la toata lumea in acelasi timp, adica luni, 5 martie, atit prin e-mail, cit si telefonic. Monica Ridzi, europarlamentar PD, recunoaste ca a fost astfel contactata, dar sustine ca avea deja alte obligatii fixate anterior.

PNL a „gresit" in ianuarie

Europarlamentarul liberal Adrian Cioroianu spune ca si el a primit invitatia „de vreo trei ori, prin toate mijloacele", si ca, probabil, colegii de Alianta au lipsit in replica la „greseala" reprezentantilor PNL din ianuarie, cind acestia au chiulit de la intilnirea cu presedintele Basescu. Cioroianu are insa o explicatie similara pentru gestul de atunci al grupului PNL: „Invitatia a fost transmisa foarte tirziu, la 11 noaptea, iar noi am gresit pentru ca nu ne-am verificat e-mailul". Intrebat cum de cei de la PD si l-au verificat la timp pentru a afla de intilnire, Cioroianu a declarat ca „probabil ei au fost anuntati si pe alte canale".

Premierul si presedintele, ambii participanti la Consiliul European din 8-9 martie, au calatorit la Bruxelles cu avioane diferite, locuiesc la hoteluri diferite si au pro-grame diferite.