Unul dintre cei mai cautati mafioti italieni, condamnat in Italia la aproximativ 25 de ani de inchisoare pentru crima, a fost prins, ieri, la Craiova. Antonio Constantini, in varsta de 56 de ani, este unul dintre conducatorii gruparii mafiote Sacra C
Unul dintre cei mai cautati mafioti italieni, condamnat in Italia la aproximativ 25 de ani de inchisoare pentru crima, a fost prins, ieri, la Craiova. Antonio Constantini, in varsta de 56 de ani, este unul dintre conducatorii gruparii mafiote Sacra Corona Unita si se ascundea in Romania de mai bine de doua luni. Barbatul locuia intr-un apartament din centrul Craiovei si a fost descoperit de politistii de la Serviciul Urmariri din cadrul IGPR. Politistii romani au reusit sa-l prinda pe Constantini dupa ce acesta a sunat in Italia la ceilalti membri ai familiei mafiote Sacra Corona Unita. Imediat ce au vazut prefixul Romaniei, autoritatile italiene au transmis informatiile ofiterilor de la Serviciul Urmarii din IGPR care l-au prins pe italian in apartamentul pe care il inchiriase chiar in centrul Craiovei.
Criminal din razbunare
Potrivit autoritatilor italiene, Antonio Constantini, unul dintre liderii gruparii mafiote Sacra Corina Unita din regiunea Puglia, a fost condamnat de instantele italiene, pentru omor si trafic de arme, la 21 de ani si patru luni de inchisoare. Paolo Sartori, atastul de Interne italian, a declarat, ieri, ca in anul 1986 fratele italianului prins la Craiova, care era membru marcant al gruparii criminale italiene a fost ucis. Cinci ani mai tarziu, Antonio Constantini a aflat cine este ucigasul fratelui sau si a ordonat lichidarea acestuia, fara a fi prins insa de politie. In cursul anului 1995, un colaborator al politistilor italieni l-a indicat pe Constantini drept persoana care a comandat si colaborat la crima, dar un an mai tarziu acesta a fugit din Italia pentru a evita o posibila condamnare. Mai tarziu, in anul 2001, Tribunalul din Toronto l-a condamnat pe Constantini la 25 de ani de inchisoare, ca apoi, doi ani mai tarziu, Curtea de Apel sa-i reduca pedeapsa la 21 de ani si patru luni de inchisoare, in 2006 condamnarea ramanand definitiva. Totodata, Paolo Sartori, a precizat ca liderul mafiot a ajuns in Romania in luna mai sau iunie 2006, insa politistii au aflat acest lucru abia la inceputul lunii noiembrie. Atasatul de Interne italian a adaugat ca politistii romani au reusit interceptarea unor apeluri telefonice ale italianului urmarit si ale unor apropiati ai sai, care au confirmat identitatea acestuia. Paolo Sartori a mai spus ca italianul avea in Romania un nume fals, Jeancarlos, si avea o firma care se ocupa cu importul si exportul cafelei. Pe 28 februarie, autoritatile italiene, au emis, pe numele fugarului, un mandat de arestare european. In opinia lui Sartori, acest mandat a permis ca actiunea sa se desfasoare mai rapid. Atasatul de Interne italian a mai spus ca, in cel mai scurt timp, Antonio Constantini va fi extradat in Italia, unde va continua investigarea acestuia. Italianul urmeaza sa fie prezentat Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in vederea intocmirii formalitatilor de predare in favoarea autoritatilor italiene.
Peste 2500 de "adepti"
"Sacra Corona Unita" este o temuta organizatie criminala siciliana si isi desfasoara activitatea in sudul Italiei. Data fiind pozitia geografica unde gruparea isi desfasoara activitatea, aceasta s-a specializat in trafic de droguri (in special din Albania), trafic de persoane (in special din Muntenegru), cat si trafic de arme. Grupul criminal are ca baza de operatii regiunea Puglia cu capitala la Bari. La mijlocul anilor '90, numara nici mai mult, nici mai putin de 32 de bande inarmate, cu 2500 de membri, care practicau contrabanda, traficul de droguri, de arme, santajul si deturnarile de fonduri.
Prinsi in Romania
Politistii romani au arestat de-a lungul timpului mai multi membri ai gruparilor mafiote din Italia. Astfel, Augusto Di Noia membru al gruparii La Camorra (organizatie criminala napoletana) a fost prins la Bucuresti, in 2005. El se ocupa cu producerea si traficul de stupefiante. Gruparea din care facea parte actiona atat in Italia, cat si in alte tari din Europa. Alberto Spada, membru al gruparii mafiote Sacra Corona Unita, a fost arestat de autoritatile romane in anul 2003. Italianul se ocupa cu traficul de droguri de mare risc pe teritoriul Romaniei si avea de ispasit o pedeapsa de 12 ani de inchisoare. De asemenea, in 2002, a fost arestat la Timisoara un alt membru al gruparii Sacra Corona Unita. Giuseppe Gazzo, din Verona, era acuzat de contrabanda internationala cu tigari. (Oana ROTARU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.