Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a invitat, ieri, partidele politice parlamentare, organizatiile nonguvernamentale, asociatiile jurnalistilor si reprezentantii avocatilor la discutarea proiectului Codului penal, lansat in dezbatere publica in
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a invitat, ieri, partidele politice parlamentare, organizatiile nonguvernamentale, asociatiile jurnalistilor si reprezentantii avocatilor la discutarea proiectului Codului penal, lansat in dezbatere publica in 2 martie.
In scrisorile transmise, Macovei le solicita acestora sa-si formuleze opiniile si observatiile si sa propuna datele la care sa aiba loc intalnirile pentru dezbaterea proiectului Codului Penal. "Ministrul Justitiei considera necesara si importanta dezbaterea concreta a continutului proiectului Codului Penal si doreste sa afle opinia tuturor celor interesati despre acest proiect, precum si observatiile si sugestiile lor", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.
Proiectul Codului Penal este supus dezbaterii publice si este afisat pe pagina de Internet a Ministerului Justitiei. Proiectul include modificari atat pentru partea generala, cat si pentru partea speciala a Codului Penal. Modificarile aduse pentru partea generala se refera la introducerea unor sanctiuni mai mari pentru cazurile de recidiva si concurs de infractiuni, cumulul aritmetic al amenzilor, in cazul in care sunt aplicate mai multe astfel de pedepse, precum si cumulul aritmetic al pedepselor cu inchisoarea si amenda. In cazul in care o persoana savarseste mai multe infractiuni pedepsite cu inchisoarea, sporul va deveni obligatoriu.
O alta prevedere inclusa in noul proiect de Cod Penal se refera la aplicarea cumulativa a pedepselor inchisorii si amenzii in cazul infractiunilor din care rezulta un prejudiciu patrimonial, precum si la prestarea muncii in folosul comunitatii atunci cand nu se pot executa bunuri silit. Referitor la pedepsele accesorii si complementare, proiectul legislativ lasa la latitudinea judecatorului aplicarea acestora, situatie diferita de cea actuala, cand acestea sunt obligatorii. Proiectul largeste sfera drepturilor interzise dupa executarea pedepsei cu inchisoarea, de la cinci la 14 ani. Printre noile drepturi interzise se numara cel de a detine, purta sau folosi o arma, de a conduce un vehicul, de a participa la o anumita manifestare publica, culturala sau sportiva, de a comunica cu victima sau familia acesteia, precum si cu persoanele impreuna cu care a fost savarsita infractiunea. Este introdusa, totodata, o noua "pedeapsa" complementara, cea de afisare si publicare a hotararii definitive de condamnare. O noua infractiune introdusa a fost si compromiterea intereselor justitiei si vizeaza fapta functionarului public care, fara drept, divulga public documente din dosare, fiind vorba de o infractiune care poate afecta procedura. (D.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.