Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului supune dezbaterii publice un proiect de lege pentru reglementarea structurii si continutului contractului de inchiriere precum si drepturile si obligatiile proprietarilor si chiriasilor in ce p
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului supune dezbaterii publice un proiect de lege pentru reglementarea structurii si continutului contractului de inchiriere precum si drepturile si obligatiile proprietarilor si chiriasilor in ce priveste administrarea si intretinerea fondului locativ, indiferent de forma de proprietate asupra acestuia. Documentul va cuprinde criterii pentru stabilirea cuantumului chiriei, modalitati in care, urmare a unor lucrari de modernizare si/sau de ridicare a nivelului de confort a locuintei, realizate de proprietar, se poate negocia un nou cuantum al chiriei precum si exigentele minime obligatorii pentru locuinta care se inchiriaza. Sunt incluse intre prevederile noului proiect de lege executarea prerogativelor dreptului de proprietate privind stabilirea libera a nivelului chiriei prin negocierea partilor in cadrul contractului de inchiriere, obligativitatea acordului proprietarului in situatiile de subinchiriere, controlul modului in care chiriasul foloseste spatiul locativ, precum si conditiile privind initierea actiunilor de punere in aplicare a unor prevederi ale contractului de inchiriere, inclusiv actionarea pentru evacuarea din locuinta a chiriasului in caz de nerespectare a clauzelor contractuale. In proiectul de lege se stabilesc masuri de protejare a chiriasilor in caz de neintelegeri cu proprietarul la stabilirea chiriei, in aplicarea prevederilor referitoare la administrarea si intretinerea locuintei, precum si in alte situatii.
Prevederea potrivit careia contractele de inchirere a locuintelor vor fi incheiate pe o perioada fixa, de cinci ani, este contestata de specialisti imobiliari care spun ca "va incuraja tranzactiile la negru, afectand si companiile multinationale si sistemul bancar". Directorul general al agentiei imobiliare Intermedias, Ion Radu Zilisteanu, a declarat ieri, pentru Mediafax, ca acest proiect, daca va fi aplicat in actuala formula, va majora numarul locuintelor inchiriate fara documente legale. "Daca masura va impune proprietarilor o perioada fixa de inchiriere, acestia nu vor mai inregistra operatiunile la administratiile financiare, astfel ca statul va pierde foarte multi bani", a afirmat Zilisteanu. Presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania, Emil Giurgiu, considera ca investitorii care cumpara case prin credit ipotecar pentru a le inchiria vor renunta la acest tip de afacere, iar bancile vor ramane, astfel, fara castigurile din dobanzi. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.