Salariul profesorilor va depinde de activitatea didactica, conform proiectului privind Statutul cadrelor didactice. De asemenea, in scoli nu va mai fi tolerat nepotismul, iar dascalii care manifesta un comportament dubios vor fi trimisi la medic.In prezent, salariul mediu in invatamintul preuniversitar este de aproape 700 de lei. Proiectul privind Statutul cadrului didactic, pe care Ministerul Educatiei l-a supus spre dezbatere publica, prevede ca profesorii sa fie remunerati in functie de calitatea activitatii, care va fi evaluata pe baza unor criterii de performanta stabilite de minister. Astfel, profesorii debutanti ar putea primi salarii in functie de notele obtinute la titularizare. La rindul lor, dascalii care ocupa functii de conducere si angajatii ministerului ar putea primi un spor cuprins intre 55 si 75% din salariul de baza, cu 25% mai mult decit in prezent. In plus, angajatii ministerului ar putea avea parte si de un spor de confidentialitate de 15%, de care nu beneficiaza in prezent.

Dezavantajati de zona si fara bani

Si sporurile acordate directorilor unitatilor de invatamint, dar si cele ale decanilor si rectorilor din sistemul universitar ar putea creste cu pina la 15%. Sefii de catedra si sefii comisiilor dirigintilor ar putea primi si ei o indemnizatie cuprinsa intre 5 si 10%.

Sporurile acordate profesorilor ramin neschimbate sau chiar se diminueaza, conform proiectului, cum este cazul sporului acordat celor care lucreaza in zone izolate, care s-ar putea reduce la jumatate. In prezent, personalul didactic calificat care are resedinta sau domiciliul in mediul rural sau in localitati izolate primeste o indemnizatie de 5 pina la 80% din salariul de baza al functiei didactice indeplinite, in raport cu zona geografica respectiva, conform actualei legi. Noul Statut prevede ca in viitor indemnizatia acestor profesori sa fie cuprinsa intre 5 si 30%.

Directorul constata nepotismul

Ocuparea functiilor de conducere, simultan, in aceeasi unitate sau institutie de invatamint nu va fi permisa persoanelor care sint sot, sotie, rude pina la gradul al IV-lea inclusiv. De asemenea, nu este permis nepotismul nici in Consiliul de Administratie al scolii.

Situatia de incompatibilitate poate fi sesizata de persoana in cauza, de oricare dintre candidati, de conducatorul unitatii sau de orice alta persoana interesata. Autoritatea responsabila de constatarea incompatibilitatii este directorul, la nivelul scolii, la nivelul Directiei Generale Judetene pentru Invatamint Preuniversitar, directorul general, iar la nivelul ministerului, secretarul general. Legea actuala nu reglementa autoritatile in masura sa sesizeze aceste incompatibilitati.

Ciudatii, dusi la medic

In situatii de inaptitudine profesionala de natura psihocomportamentala, conducerea unitatii poate solicita, cu acordul consiliului profesoral sau al Consiliului de Administratie, un examen medical. Ignorarea hotaririi conducerii unitatii atrage dupa sine luarea de masuri adecvate situatiei, mergind pina la desfacerea contractului de munca. Personalul didactic care se considera nedreptatit de rezultatul examenului medical poate solicita o expertiza a capacitatii de munca.

Lectorii si preparatorii, desfiintati

Daca proiectul va fi aprobat in forma actuala, mandatul rectorilor va avea o durata de cinci ani, fata de patru ani cit este in prezent. Actualii lectori ar putea avea patru ani la dispozitie, de la intrarea in vigoare a noului statut al personalului didactic, pentru a promova sau a-si gasi alta functie, iar preparatorii universitari doi ani pentru a deveni asistenti sau pentru a pleca din invatamintul superior. „Eliminarea functiei de lector sau de sef de lucrari din institutiile de invatamint superior se va face in decurs de cel mult patru ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi", arata proiectul statutului. Cei care nu reusesc sa promoveze pe un post didactic superior vor inceta activitatea de cadru didactic, conform proiectului de lege.

Pensionatii, inca un an la catedra

Cadrele didactice cu merite deosebite ar putea ramine in invatamint, la cerere, maximum un an de la data pensionarii, si nu trei, cum prevede actuala lege. Personalul didactic poate fi pensionat la cerere, cu cel mult trei ani inainte de limita de virsta, cu pastrarea drepturilor prevazute de lege. Profesorul se va pensiona numai la data incheierii anului scolar sau universitar, dar, pentru motive temeinice, pensionarea se poate face si in timpul anului scolar sau universitar.

Sporuri de PC Profesorii care lucreaza prea mult la calculator ar putea primi cu pina la 10% mai multi bani. Conform proiectului legii privind Statutul personalului didactic, profesorii care lucreaza mai mult de 75% din timpul normal de lucru la computer beneficiaza de acest spor. Cuantumul sporului si personalul care urmeaza sa beneficieze de acesta se stabilesc, in conditiile prevazute de lege, prin ordin al ministrului.

"Nicaieri in lume nu s-a auzit de acest sistem" Proiectul de lege privind Statutul cadrelor didactice ii nemultumeste din nou pe liderii sindicatelor.

„Statutul are 62 de pagini, ceea ce demonstreaza inca o data ca totul a fost intocmit in graba, doar pentru ca erau programati ca in martie sa vina cu cele doua proiecte", spune Marius Nistor, presedintele Federatiei „Spiru Haret". Cea mai mare problema este legata de salarizare, care conform Statutului va fi diferentiata pe criterii de competenta. „Nicaieri in lume nu s-a auzit de o astfel de salarizare", spune Nistor. Pentru ca procesul de remuneratie a cadrelor didactice sa fie corect, ar trebui ca „salariul sa fie format dintr-o parte fixa, de care sa beneficieze toti in mod egal, plus o variabila care sa tina de competenta", asa cum este de parere Constantin Ciosu, secretar general al Federatiei Educatiei Nationale.

Spor pentru secretele de stat

O alta problema semnalata de sindicalisti se refera la profesorii care predau in zone izolate. Ei vor primi o indemnizatie de 30%, fata de 80% cit primesc in acest moment. „Speram ca s-a facut o greseala de ortografie si ca in loc de 3 au scris 8", crede secretarul general FEN. In timp ce indemnizatiile pentru profesorii din mediul rural scad cu mai mult de jumatate, „pentru salariatii din minister apare un spor de confidentialitate de 15%. Oricum, nimic nu este centrat pe elevi, ci pe criteriile economice", spune nemultumit Nistor, liderul „Spiru Haret".

Astfel, cei care fac parte din personalul didactic de conducere, monitorizare si evaluare vor avea obligatia „sa pastreze secretul de stat asupra activitatii lor", conform articolului 20. „Legea transparentei nu are valoare pentru minister. Li se pune pumnul in gura celor care vor sa spuna ceea ce gindesc", este de parere Marius Nistor.

Profesorii din teritoriu au termen de 30 de zile pentru a depune propunerile lor in legatura cu cele doua proiecte, si anume Legea invatamintului preuniversitar si Statutul cadrului didactic. Cu toate acestea, „ei nu au nici un fel de incredere ca ceea ce spun va fi luat in considerare", spune Nistor. Daca ministerul nu va schimba Statutul, in functie de propunerile cadrelor didactice, „sint destule mijloace care pot determina sistemul sa faca ce trebuie pentru invatamintul romanesc", crede Nistor.