Presedintele Comisiei de ancheta privind Ministerul Economiei si Comertului (MEC), deputatul PSD Iulian Iancu, a declarat, ieri, dupa audierea reprezentantilor companiilor Grivco si Green Energy, ca, din datele prezentate, reiese ca acestea au inc
Presedintele Comisiei de ancheta privind Ministerul Economiei si Comertului (MEC), deputatul PSD Iulian Iancu, a declarat, ieri, dupa audierea reprezentantilor companiilor Grivco si Green Energy, ca, din datele prezentate, reiese ca acestea au incheiat contracte directe cu societatile producatoare avand ca actionar unic statul, transmite Mediafax. Conform lui Iancu, a mai reiesit ca acestea au vandut energie la Electrica, companie detinuta 100% de statul roman. Adica au cumparat ieftin de la stat si au vandut mai scump, tot la stat.
De remarcat, in compania Green Energy este implicat fiul primarului din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, penelist simpatizant PLD, iar la Grivco - fiicele liderului PC, Dan Voiculescu.
"Am continuat audierile, de data aceasta cu furnizorii de energie, avand ca prim-audiati Green Energy si Grivco. Din datele prezentate pana acum de reprezentantii celor doua societati, reiese ca, intr-adevar, s-au incheiat contracte directe cu societatile producatoare avand ca actionar unic statul, precum si ca s-a vandut energie la Electrica", a afirmat Iancu. El a aratat ca, in ceea ce priveste Green Energy, s-a putut constata ca aceasta societate ii are drept actionari pe fiul primarului din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si pe fiul deputatului PNL de Neamt Dorinel Ursarescu. Green Energy a fost reprezentata la audieri de administratorul Eduard Ciucu, care a confirmat faptul ca societatea are 10 angajati. El a precizat ca societatea a obtinut licenta de furnizare de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) la sfarsitul lunii iulie 2005 si a semnat primul contract in noiembrie 2005. Potrivit lui Ciucu, in 2005 compania a avut o cifra de afaceri de "2-3 milioane de euro", in timp ce in 2006 a inregistrat o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro si un profit de 3 milioane de euro. Ciucu a aratat ca timp de doua luni a primit energie de la Energy Holding, iar de la 1 decembrie 2006 a primit de la termocentrala Turceni. Ciucu a mentionat ca energia a fost vanduta la consumatori finali si a subliniat ca societatea nu a vandut energie la nici o firma de stat. El a subliniat, totodata, ca primarul din Neamt, Gheorghe Stefan, si deputatul Ursarescu nu au intervenit si nu au facut nici un fel de demersuri ca firma sa obtina energie.
Electrica, jucator favorizat pe piata energiei
In ceea ce priveste compania Grivco, Iulian Iancu a declarat ca s-a constat ca societatea a avut contracte pe toate formele de piata, atat pe piata contractelor bilaterale, cat si pe piata pentru ziua urmatoare, insa au fost si contracte negociate direct cu producatorii. El a exemplificat prin contractul incheiat de Grivco cu complexul energetic Rovinari. "Contractul a fost incheiat pe varf, adica numai in timpul zilei si numai in timpul saptamanii, ceea ce inseamna ca acest tip de contract este in defavoarea producatorului", a spus Iancu. Grivco a fost reprezentata de directorul general Mihai Lazar. El a spus ca actionarii principali ai societatii sunt fiicele presedintelui PC, Dan Voiculescu. Lazar a confirmat faptul ca fostul ministru al Economiei, senatorul PC Codrut Seres, a fost angajat al Grivco, din 2002 si pana cu un an inainte de a deveni ministru.
Mihai Lazar a mai precizat ca s-a intalnit cu Seres dupa ce acesta a devenit ministru, atat la minister, cat si la sediul de partid, dar a aratat ca Seres nu a facut nici un demers pentru ca Grivco sa achizitioneze energie. Totodata, Lazar a aratat ca presedintele PC, Dan Voiculescu, "nu isi permite sa intre in managementul Grivco si nu stie ce se intampla".
Lazar a mai criticat faptul ca Electrica este un "jucator favorizat" pe piata energiei.
Iulian Iancu a aratat ca, pe parcursul audierilor, s-a desprins concluzia ca interventia de la finalul anului 2006 a presedintelui ANRE si a ministrului Varujan Vosganian privind Electrica a afectat, practic, functionarea corecta a pietei de energie. "Din toate declaratiile rezulta ca acest gen de comportament determina o crestere a pretului la producator cu aproximativ 40% . Daca in decembrie 2005 s-a putut remarca o evolutie undeva intre 115-120, acum se vorbeste de preturi de la 170 lei/MWh", a spus Iancu. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.