Tot mai multe personalitati ale performantei neose preconizeaza ani negri pentru sportul romanesc. Lipsa unei strategii coerente de dezvoltare a domeniului adecvata normelor europene, dar si realitatilor interne, dezechilibrele la nivelul unor federa
Tot mai multe personalitati ale performantei neose preconizeaza ani negri pentru sportul romanesc. Lipsa unei strategii coerente de dezvoltare a domeniului adecvata normelor europene, dar si realitatilor interne, dezechilibrele la nivelul unor federatii cu traditie datorate lipsei liderilor competenti, dezinteresul jignitor al Executivului sau saracia de pe plaiurile mioritice, au atins apogeul, rezultatele inregistrate anul trecut oferind o imagine cruda. Avem toate sansele ca dupa JO de la Beijing, in loc de sampanie, conducatorii sportului romanesc sa manance coliva in straie cernite.
Ilie Nastase, presedintele FR Tenis, considera ca implicarea sectorului privat este singura solutie pentru supravietuirea sportului in Romania, intr-un moment in care nu se afla pe lista prioritatilor Guvernului Romaniei. "E pacat ca pierdem federatii si sportivi pentru ca sportul nu este o prioritate in Romania. Mi se pare putin deplasata treaba asta. O sa traiasca si o sa mearga mai departe cei care au sansa sa gaseasca sponsori privati si asta-i viitorul sportului. Daca privatii nu se implica in Romania, sportul moare. Noi ar trebui sa fim fericiti cu ce avem. Nu noi, Nastase sau Haradau, ci jucatorii de tenis, ei profita de acesti bani. Noi ne descurcam inca bine, dar sunt multe federatii care nu au deloc bani. Ei sunt morti deja, dar nu stiu saracii", a punctat fostul mare tenismen. Pe de alta parte, Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman se arata prudent cu privire la evaluarea sanselor sportivilor nostri la JO de la anul. Morariu este dezamagit de situatia din atletism si box, unde continua de mai multa vreme framantarile, reflectate si in rezultate in aceste sporturi, apreciind ca gimnastica este sportul cu cele mai mari sanse la medalii la Olimpiada, desi nici ea nu se simte prea bine. "Eu sunt prudent si rezervat pentru a da un pronostic pentru Beijing, din doua motive. Unul, stim ca nu mai avem lideri in probe sportive olimpice. Sau au ramas foarte putini care sa ne aduca o certitudine pentru medalii. Un alt motiv de prudenta - in mod sigur, chinezii vor dori sa impresioneze pe toata lumea. Ambitia chineza este in fata tuturor delegatiilor care vor fi prezente la Beijing. Deci, de doua ori mai greu ca la Atena", preciza seful forului nostru olimpic intr-o declaratie data miercuri cu ocazia premierii celor mai buni sportivi romani pe anul 2006. Prilej cu care si liderul Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Belu, isi exprima ingrijorarea privind perspectivele performantei tricolore: "Avem mari goluri la capitolul antrenori. Salariile de mizerie i-au indemnat sa ia drumul strainatatii. Iar din spate nu prea mai vine nimic, sportul scolar fiind pus pe butuci!". Nici presedintele FR Polo, George Gaita, nu dadea pe afara de optimism inainte cu doua zile de plecarea Nationalei la Mondialele de la Melbourne unde se va bate pentru calificarea la JO, dar si pentru podium. "Este trist, nimeni nu ne baga in seama, iar minuni nu se pot face cand n-ai baza materiala, iar cine ar trebui sa se implice se rezuma doar la promisiuni!".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.