Presedintele Traian Basescu este prezent la Consiliul European de primavara de la Bruxelles, alaturi de premierul Calin Popescu Tariceanu, aceasta fiind prima reuniune de acest tip la care Romania participa ca stat membru al Uniunii Europene. Basescu
Presedintele Traian Basescu este prezent la Consiliul European de primavara de la Bruxelles, alaturi de premierul Calin Popescu Tariceanu, aceasta fiind prima reuniune de acest tip la care Romania participa ca stat membru al Uniunii Europene. Basescu a aratat ieri, inaintea plecarii, ca tematica discutiilor o reprezinta cinci subiecte de maxima importanta pentru toate statele membre UE.
Seful statului a afirmat ca ieri urma sa se dezbata documentul privind politica energetica a Uniunii Europene, unul dintre proiectele prioritare stabilite de Comisie fiind proiectul Nabuco ce fixeaza traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria pentru gazele provenite din Iran, Irak si Egipt, ca o solutie alternativa de aprovizionare a Europei cu energie. Alte puncte aflate pe ordinea de zi sunte reducerea birocratiei in administratia europeana si evaluarea atingerii obiectivelor Strategiei Lisabona - consolidarea pietei interne si competitivitatea UE sistemul economic global. Sefii de stat si Guvern din UE mai discuta modelul social european. Seful statului a explicat ca se va dezbate in cadrul Consiliului un set de criterii care sa fie acceptat de toate statele membre UE, pentru a realiza un model social uniform pe teritoriul intregii Uniuni. Summitul Uniunea Europeana - Statele Unite ale Americii, care va avea loc pe 30 aprilie la Washington este o alta tema de discutie. Basescu a subliniat ca va fi luat in discutie si continutul Declaratiei privind valorile si obiectivele UE. Aceasta Declaratie, a explicat seful statului, se pregateste in vederea celebrarii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, eveniment ce va avea loc pe 25 martie la Berlin. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.