Nu pot sa inteleg de ce ai nevoie sa dai consultanta Romtelecomului cind esti sotia lui Tariceanu sau fiica lui Basescu. Evident, compania de telefonie s-a bucurat sa le aiba la dispozitie pentru defilari de intimidare, prin fata tribunalelor, pe unde au cauze „din zona comerciala". E umilitor sa se lase atit de usor angajate pe post de mobilier stampilat cu numele barbatului.

Sa ne imaginam un proces. Nu e nici un conflict de interese daca apar in cauze care nu implica institutii ale statutui, cam asta dorea sa sugereze Romtelecomul. Dar daca eu dau in judecata compania din cine stie ce motiv si apar consilierii Romtelecom, Ioana Basescu si Ioana Tariceanu, in sala de tribunal, am impresia ca cineva va fi intimidat. Avem de-a face cu doua femei care vor fi folosite ca doua biletele umane. Ioana, daca poti tu sa te duci azi la procesul ala, al Romtelecomului? Suna verosimil, nu?Ele ar replica probabil ca sint femei puternice si ca vor sa-si cistige cinstit dreptul la cariera. Ar fi excelent sa fie asa. Numai ca aceasta „consiliere" aduce mai curind a sinecura. Nu te ia nimeni in serios daca plonjezi de la statutul de notar incepator direct la acela de consilier al unei mari companii.

Sub aparenta emanciparii, aceste femei se lasa in voia celor mai usoare cai de a incasa bani. Sint intr-o pozitie dificila, ar fi privite oricum ca mici purtatori de cuvint ai barbatilor de care sint legate, dar asta nu e o scuza. Ioana Tariceanu a plecat, dupa ce sotul ei a devenit premier, de la firma de avocatura Musat si asociatii, tocmai pentru a elimina speculatiile. A facut un sacrificiu pentru sotul ei, e un gest generos, frumos. Dar apoi a ajuns consilier la o companie privata, fosta de stat. Era solutia cea buna?

Poate sint si eu sexist aducind astfel de insinuari asupra acestor doamne. Totusi, traim in Romania, un loc in care pilele, rudele, alcatuiesc retele separate in organigramele marilor companii. E trist ca pina si femeile cu sustinatori puternici simt nevoia sa profite putin tocmai atunci cind ar putea sa-si vada linistite de ambitiile personale.

Multi comentatori de pe net priveau extrem de relaxati situatia celor doua. Nu li se parea nimic in neregula. Nici nu e ceva ilegal, iar autorul articolului a avut un ton cit se poate de onest si neutru. Era doar o chestie fina de principii.