Romanul istoric de Dambovita il umbreste de departe pe cel de Sena, caci la noi se petrece ceea ce - spune vorba din popor - "n-a vazut Parisul". Ce Mazarin, Ce Richelieu, ce Ludovic Soare? La noi, numai cand Ilescu apare, Soarele rasare! Basescu il
Romanul istoric de Dambovita il umbreste de departe pe cel de Sena, caci la noi se petrece ceea ce - spune vorba din popor - "n-a vazut Parisul". Ce Mazarin, Ce Richelieu, ce Ludovic Soare? La noi, numai cand Ilescu apare, Soarele rasare! Basescu il urzeste pe Tariceanu mai ceva ca Richelieu si Mazarin la un loc, iar despre Mylady Udrea, ce sa mai vorbim?! Geaba joaca Geoana pe post de D'Artagnan, iar Becali - doar ce-a prins Muntele Athos... Cat despre Cele doua Diane, n-au rival in fata celor doua Ioane (Basescu si Tariceanu).
Daca Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu se cearta la nesfarsit, cele doua Ioane par sa se impace de minune. Ambele au prins post de consilier juridic la Romtelecom, firma cu capital mixt, in care statul roman detine 49% din actiuni. Ioanele - ambele avocat de profesie - vor apara interesele juridice ale uneia dintre cele mai puternice companii din Romania... Sa vedem cine se va mai lua de Romtelecom in atare situatie? Sigur, mi se va spune, Romtelecom este o companie cu capital majoritar privat si grecii de la conducere pot face ceea ce doresc, atata vreme cat nu incalca legea. Nimic mai adevarat. Iar numirea celor doua Ioane la Romtelecom n-a incalcat legea. In treacat s-a amintit ca fiica cea mare a lui Traian Basescu ar fi profesat si ca notar public, fapt ce ar fi fost incompatibil cu situatia, dar s-a dovedit a fi doar un zvon. Asadar, nu punem la indoiala legalitatea, sau ilegalitatea (depinde din ce punct de vedere priviti) a faptului in sine. Ci moralitatea... Bineinteles, grecii pot sa propuna orice, cu sau fara intentia de a-si proteja imaginea, dar, mai ales, interesele. Dar, se pune intrebarea, este moral sa accepti, tinand cont ca te cheama Ioana Basescu sau Ioana Tariceanu? Eu zic ca nu. Oricat de "mare maestre" ale Baroului or fi cele doua (ceea ce, eu, personal, ma indoiesc) "bomba" de presa - dar si de imagine pentru cele doua familii - ar fi fost ca ele sa fi refuzat propunerea Romtelecom. Or, tocmai, ca nu vorbim de doua vedete ale Baroului, ce va opri opinia publica sa gandeasca la faptul ca numirea celor doua Ioane poate fi o forma mascata de spaga, din moment ce ambele nu presteaza "pro bono"? Ca sa se risipeasca orice umbra de indoiala, oricat de confidentiale ar fi, abia acum trebuie facute publice salariile Ioanelor de la Romtelecom.
Cat despre influenta in instante, sa ne amintim de cazul Udrea, cand, imediat dupa ce si-a dat demisia de la Cotroceni, blonda l-a secondat pe Basescu, in calitate - de asta data - de avocat, si a "rezolvat" cazul "Casa din Mihaileanu" in mai putin de 24 de ore. Presedintele a fost scos basma curata cu o pledoarie de numai cinci minute. Ceea ce a lasat cu gura cascata intreg Baroul. Asta, daca te cheama Udrea si-l aperi pe Traian Basescu. Dar daca te cheama Basescu si aperi Romtelecom, cam cum e?! Sa deducem de aici ca Romtelecomul are atat de mari probleme juridice incat numai protectia numelor Basescu si Tariceanu mai putea salva compania?! Si cine anume ar fi putut plasa o grenada juridica atat de mare impotriva acestei companii?
Stirea in sine demonstreaza ca pentru clasa politica romaneasca moralitatea este o chestiune derizorie, iar sfidarea opiniei publice este un sport national. Dupa principiul asta, ma astept oricand ca si alte fiice sau neveste sa asigure imunitatea la Distrigaz, la ApaNova, la Electrica sau, mai stiu eu, pe unde nu te astepti. Se vede treaba ca in spatele fiecarui barbat de stat se afla o femeie. Ca sa incheiem tot cu Dumas, mare dreptate a avut cand a zis: "Cherchez la femme!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.