Poate proba cea mai evidenta a esecului sistemului politic instalat in decembrie 1989 este calitatea clasei politice. Dar aceasta n-a fost teleportata din alte lumi.

Articolul de acum o saptamina a fost foarte comentat pe forum. Ma bucur ca unii comentatori au fost de acord ca actuala criza politica e parte a crizei sistemului creat in 1990 si consacrat prin Constitutia iorgovana. Ma bucur si ca alti comentatori cred ca schimbarea sistemului de vot poate rezolva criza - e semn ca mai exista optimisti si acestia misca pina la urma lucrurile. Ramin la parerea mea - criza fiind sistemica, eventuala adoptare a votului uninominal nu vindeca boala, poate o va agrava. Riscul formulei pure este ca majoritatea voturilor sa ramina fara destinatar, deci ca majoritatea populatiei sa nu fie reprezentata in Parlament. Nu stiu daca nonreprezentarea va fi compensata de o eficienta sporita a Parlamentului in actuala sa structura si cu actualul sau caracter supraponderal. La o populatie de peste zece ori mai mica decit a SUA, sa ai mai multi parlamentari decit acestea e cheltuiala inutila.

O constatare generala a comentatorilor se refera la calitatea deplorabila a clasei politice. Sint de acord - aceasta este ridicola si iti provoaca, dupa caz, hohote de ris sau oroare. Dar este, totusi, produsul nostru, al citorva rinduri de alegeri libere, nu e nici „de ocupatie", nici de pe alte planete. Ea ne reprezinta! Unii comentatori, dar si multi analisti, leaga calitatea acesteia de votul pe liste. Am mari dubii. Intr-un sistem uninominal, daca ar candida, Voiculescu, Becali, Vadim Tudor, Iliescu, Vintu, Norica Nicolai, Patriciu, Catarama, Mitrea, Hrebenciuc, Vanghelie si tot neamul lor, ar fi parlamentari, nu-s sigur ca si putinii oameni onesti de acum. Fara schimbarea sistemului politic vom pati ce am patit si cu „intinerirea" care i-a adus in scena pe Ponta, Daciana Sarbu, Corlateanu, Boureanu, Udrea, Raluca Turcan, Gusa, Seres, Stefanescu etc. Lipsesc Laura Andrisan, Oana Zavoranu? Vin - uninominal!

Nu sistemul electoral a produs - singur! - aceasta politrucime detestabila, ci sistemul politic insusi, anume creat pentru a asigura conservarea privilegiilor si autoreproducerea. De la CPUN la Parlamentul de azi, calitatea a tot scazut, clasa politica fiind foarte eficienta in eliminarea „corpilor straini". Din acest motiv, desi reprezentativa, rezultat al proceselor democratice de selectie, simtim ca nu ne reprezinta intru totul! Media sa este, evident, sub media populatiei. Din pacate, nici un sistem de vot nu e miraculos, nu garanteaza deschiderea acestei veritabile caste conducatoare. A incepe „reforma" de la sistemul de vot, nu de la fundamentele constitutionale, e ca si cum ai incepe sa construiesti o casa de la acoperis!