Proprietarii cailor bolnavi de anemie infectioasa care au vandut animalele unor firme intermediare vor primi despagubiri numai daca va fi modificat cadrul legislativ, a declarat, ieri, Miron Moldovan, director in cadrul Ministerului Agriculturii.<
Proprietarii cailor bolnavi de anemie infectioasa care au vandut animalele unor firme intermediare vor primi despagubiri numai daca va fi modificat cadrul legislativ, a declarat, ieri, Miron Moldovan, director in cadrul Ministerului Agriculturii.
Valoarea despagubirilor solicitate si neacordate se ridica la 5,6 milioane de lei, pentru 2583 de cai sacrificati, a precizat Moldovan. Pentru alti 2512 cai s-au achitat despagubirile. Deputatul PC Lia Ardelean a declarat ca un grup de parlamentari va depune un proiect de modificare a legislatiei, care ar putea fi aprobat cel mai devreme in doua-trei luni. Potrivit legislatiei, caii bolnavi de anemie infectioasa, denumita si "sida cailor", nu pot fi vanduti si trebuie sacrificati, proprietarii fiind despagubiti de catre stat. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) are in grija programul de radicare a acestei boli, banii pentru despagubiri fiind acordati din bugetul Ministerului Agriculturii. Reprezentantii ANSV si ai ministerului nu au cazut de acord, inca, cine este responsabil pentru imposibilitatea legala ca proprietarii cailor sacrificati sa fie despagubiti. Firmele care au preluat animalele au fost recomandate de medicii veterinari, iar proprietarii cailor au fost asigurati de directiile sanitare veterinare ca vor primi despagubirile de la Ministerul Agriculturii. Potrivit lui Cornel Vintila, director in ANSVSA, decizia ca proprietarii sa vanda caii unor firme intermediare a fost luata la nivelul conducerii ANSVSA, la sfarsitul lui 2005. Ministerul Agriculturii a oprit despagubirile in iulie 2006, intrucat proprietarii initiali nu au respectat prevederea legala de a nu-si vinde animalul bolnav. Liviu Harbuz, presedintele Colegiului medicilor veterinari, a declarat ca "toata lumea este multumita, mai putin proprietarii: ANSVSA ca a scapat de caii bolnavi, firmele exportatoare pentru ca au facut profit si Ministerul Agriculturii ca nu mai da banii pe despagubiri". Intre timp, ministerul a sesizat Parchetul cu privire la neregulile inregistrate. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.