In urma declaratiilor incendiare ale lui Traian Basescu, formulate in martie 2002, Ioan Niculae s-a jurat cu mana pe inima ca il va actiona in judecata pe acesta, pentru afirmatiile calomnioase care i-au fost adresate. "De cand a declansat campania i
In urma declaratiilor incendiare ale lui Traian Basescu, formulate in martie 2002, Ioan Niculae s-a jurat cu mana pe inima ca il va actiona in judecata pe acesta, pentru afirmatiile calomnioase care i-au fost adresate. "De cand a declansat campania impotriva privatizarii Tutunului Romanesc, Basescu isi permite sa improaste cu noroi in muncitorii de la SNTR si in persoana mea, drept pentru care m-am decis ca trebuie sa fie cineva in tara asta care sa il poata opri. In loc sa se ocupe de spagaraia din Primaria Capitalei, pe care a recunoscut ca nu o poate stapani, Basescu declanseaza scandaluri la nivel mult mai inalt, acolo unde arde de nerabdare sa ajunga", declara presedintele de la INTERAGRO. Fostul ofiter de Securitate, ajuns in topul primilor cei mai bogati zece romani, a negat "asertiunile lui Basescu bazate pe enormitati lipsite de cel mai elementar bun simt, conform carora SNTR ar fi luat un credit de cinci milioane de USD de la o banca, pe care i-ar fi dat apoi unor demnitari din Guvernul Romaniei, in schimbul garantiei ca SNTR va fi iertata de datorii.
SNTR a folosit liniile de credit care erau deschise pentru plata datoriilor la bugetul statului si nicidecum pentru a plati demnitarii Guvernului, si ii voi cere lui Basescu sa prezinte dovezi in sprijinul enormitatilor spuse. De altfel, Basescu a recunoscut ca are in sprijinul afirmatiilor lui numai o simpla confirmare verbala, lucru care imi va usura mult sarcina. Clauza 9.15 invocata de Basescu este parte a contractului de privatizare din mai 2000, cand INTERAGRO se obliga sa preia numai datoria de baza, care era de 543 miliarde de lei. Toate acuzatiile din motiunea initiata de Basescu sunt niste simple divagatii politice menite sa salte in sondaje partidul sau. Datoriile SNTR au fost acumulate cand la guvernare s-a aflat Basescu. Creditele externe in valoare de 100 de milioane de marci (germane - n.r.), care greveaza acum (la 16.04.2002 - n.r.) asupra SNTR-ului, au fost facute pe timpul lui Basescu. Legislatia care a zdrobit cota de piata a SNTR-ului a fost data pe timpul lui Basescu. Ce vrea domnul Basescu sa facem cu cele peste 70.000 de familii care cultiva tutun in Romania sau cu cei peste 3700 de muncitori ai SNTR, sa ii trimitem la cules capsuni in Spania?", si-a incheiat magnatul pledoaria, prin intermediul biroului de presa al INTERAGRO.
Basescu a lasat-o mai moale
Poate ca presedintele n-avea probe suficiente la vremea acuzatiilor aduse celui care a fumat "Tutunul Romanesc". Si de aceea a lasat-o mai moale, ingropand subiectul. Ulterior, a obtinut dovezi cu duiumul, indubitabile, despre demolarea programata a SNTR. Le-a primit prin intermediul serviciilor secrete, presei, al memoriilor expediate Presedintiei, al anchetelor organelor de cercetare penala si chiar al Curtii de Conturi a Romaniei, al carui Raport anual pe 2004 nu lasa loc de interpretari: Ioan Niculae, in complicitate cu reprezentanti ai statului, au pus pe butuci "Tutunul Romanesc". Afacere din care statul a avut numai de pierdut. Cu toate acestea, Traian Basescu a tacut. Si tace in continuare, vinovat, din motive doar de el stiute. Cert lucru, in calitate de presedinte al tarii, a zambit frumos in fata camerelor de luat vederi ale televiziunilor, cand ASIROM-ul lui Niculae i-a facut cadou o asigurare gratuita pe viata. Si astfel, securea razboiului a fost ingropata.
Complicii
La data cand presedintele tarii primea asigurarea de aur pe viata, gratuita, din partea lui Niculae, Raportul anual al Curtii de Conturi a Romaniei fusese publicat. Acest document se mai afla si astazi postat pe site-ul institutiei.
Ceea ce inseamna ca Basescu avea si are dovezi pentru incriminarea magnatului, la fel ca si procurorii anticoruptie. Cu toate acestea a preferata sa taca, protejand astfel interesele fostului sau inamic. Daca i-o fi fost vreodata inamic si nu cumva totul n-a fost decat praf aruncat in ochii alegatorilor. Ca urmare, planul lui Niculae de distrugere a "Tutunului Romanesc" a continuat nestingherit, pe baza unei taceri prezidentiale care, acum, spune multe.
Din cele sase fabrici de tigarete si tot atatea de prelucrare a tutunului, astazi doar cea de la Sfantu Gheorghe mai functioneaza. In schimb, devalizand SNTR, Niculae si-a construit o fabrica de procesare a tutunului in fieful sau de la Zimnicea, pe ruinele fabricii de zahar ZEUKMA pe care, de asemenea, a falimentat-o controlat. Din surse pe care nu le putem dezvalui, inalti investigatori ai garzilor financiare din mai multe tari, aflati sub egida Comunitatii Europene, ancheteaza productia de tutun romanesc si modul in care aceasta ajunge in Occident, pe cai ascunse. Ioan Niculae si conducatorul unei mafii ucrainene sunt sunt cele mai importante personaje vizate.
Partener cu mafia ucraineana
Asa cum ZIUA a demonstrat in mai multe randuri, Ioan Niculae se afla in continuare in umbra afacerii "Tutunul Romanesc".
Directorul general al fostei SNTR este Marcel Cadar, omul sau de incredere, care supravegheaza in acelasi timp si bunul mers al afacerii CEREALCOM Alexandria, pe care magnatul a pus mana in stilul sau caracteristic. Dar sa vedem cui a vandut statul SNTR, fara nici un fel de concurenta in domeniu. Noul proprietar este Consortiul TOBACCO 2003/UE format din C.T.S. Italia si GALAXY ENERGY INTERNATIONAL Ltd., un off-shore (se pare cu actiuni la purtator) inregistrat in Insulele Virgine Britanice. Firma italiana este de fapt o cooperatie de producatori italieni de tutun, cu care Niculae colaboreaza de mult, increderea dintre acestia fiind consfiintita. Cea de doua companie este controlata de mafia cetateanului ucrainean de origine israeliana, Leonid Efimovitch Minin (foto), cautat international prin INTERPOL. Legatura dintre Ioan Niculae si GALAXY a fost realizata prin fostul coleg al magnatului, Petrica Sorescu, tot un securist notoriu inainte de '89, implicat sub acoperire in comertul exterior. Sorescu este reprezentantul legal al lui Minin in conducerea GALAXY INTERNATIONAL TRADING (EAST EUROPE). Ulterior, Niculae si-a cesionat actiunile, de ochii autoritatilor romane, catre consortiul rasarit ca prin minune in spatiul nostru mioritic.
Astazi, fosta SNTR poarta denumirea de GALAXY TOBACCO. Adica, nici macar numele n-a mai ramas din "Tutunul Romanesc", care altadata era monopol de stat. Si asta s-a petrecut doar dupa ce Traian Basescu a cazut la pace cu Ioan Niculae. Altfel nu se explica tacerea lui vinovata din ultima vreme, prioritate avand alte scandaluri pe care le genereaza.
Soarta "Tutunului Romanesc"
La comanda SNTR, in 2001, PRICEWATERHOUSE & COOPERS a estimat patrimoniul acestei societati nationale la 85 de milioane de dolari. Atentie, acest raport a fost realizat inainte de explozia preturilor imobiliare.
Desi a scutit SNTR in cateva randuri de datorii, statul, prin actualul AVAS, si-a vandut participatia in societate pentru suma ridicola de 1,6 milioane de euro si preluarea unor restante la buget. In total, mai putin de sase milioane de euro. Daca luam in calcul doar suprafata de teren pe care se intinde fabrica de tigarete Bucuresti - de 60.000 mp - zona in care metrul patrat neconstruit valoreaza aproximativ 1000 de euro, rezulta ca tot "Tutunul Romanesc" a fost vandut la mai putin de 5% din valoarea reala. Iar Traian Basescu n-a avut nimic de comentat in acest caz, cu toata lupta lui impotriva coruptiei institutionalizate. Pe de alta parte, daca intr-adevar societatea ar fi valorat la inceputul anului 2004, cand s-a vandut, mai putin decat in 2001, cand a fost evaluata, denota ca Ioan Niculae, care a administrat-o in acest timp, ar fi furat de aici cat a putut. Si asta, fara sa fie deranjat de vreo ancheta penala sau de vreo campanie electorala.
Concedieri colective
In 2002, Ioan Niculae il mustra pe viitorul chirias de la Cotroceni, acuzandu-l ca vrea sa lase pe drumuri 70.000 de familii care se ocupa de cultivarea tutunului, si pe cei peste 3700 de salariati din SNTR. La data cumpararii "Tutunului Romanesc" de catre italo-mafiotii ucrainieni, in SNTR mai lucrau 1700 de angajati. Conform contractului de privatizare incheiat cu fostul APAPS, acestia nu puteau fi concediati o perioada de cinci ani. Daca nu s-a putut altfel, aproximativ 1000 au fost "convinsi" sa plece de buna voie. Ba mai mult, conducerea GALAXY TOBACCO a notificat Uniunea Sindicala ROMTABAC, la 26.01.2007, ca va avea loc o concediere colectiva. Alti 358 de salariati vor trebui sa-si faca bagajele, doar 337 ramanand cu locuri de munca. In acest moment, nici lui Niculae, nici lui Basescu nu le mai pasa de cele 70.000 de familii de producatori de tutun (dintre care majoritatea s-au lasat de aceasta indeletnicire), si nici de cei 3700 de salariati cati erau in anul 2002. Ceea ce denota ca cei doi au cazut la pace. Chit ca italo-ucrainenii n-au investit nimic in retehnologizare si cresterea productivitatii muncii, asa cum se angajasera prin contractul de privatizare. Obiective majore ale autoritatilor statului, ca justificare pentru pretinderea unui pret batjocoritor in schimbul "Tutunului Romanesc".
Miza afacerii
Numeroase utilaje din fabricile de prelucare a tutunului si tigaretelor -
multe cumparate prin efort guvernamental - au fost vandute de actionari, fara nici un scrupul, la preturi derizorii. Intentia a fost una singura: curatarea terenurilor fostei SNTR, in scopul introducerii acestora in circuitul imobiliar. Nici de aceasta data, vasnicul aparator al legalitatii, Traian Basescu, n-a schitat vreun gest de opozitie. Si nici n-a pus vreo rezolutie pe vreun document, astfel incat afacerea murdara a lui Niculae & Co. sa fie luata la puricat. Oare de ce? Pe rolul parchetelor se afla cel putin trei dosare ale magnatului Ioan Niculae, insa acesta n-a fost deranjat pana in prezent cu vreo intrebare incomoda de catre anchetatori, vazandu-si in continuare, nestingherit, de ingineriile cu care ne-a obisnuit.
Ultima ora
Daca devalizarile care i se pot retine in sarcina lui Ioan Niculae s-ar fi oprit aici, poate ca n-am mai fi avut ce comenta cu privire la viitor. Dar statul a recidivat in mod jalnic, chiar la inceputul acestei luni. Astfel, AVAS i-a vandut lui Ioan Niculae inca un obiectiv strategic al tarii, si anume o parte importanta din fostul Combinat NITRAMONIA Fagaras. Asta, in conditiile in care fostul ofiter de Securitate a mai falimentat trei combinate de ingrasaminte chimice si a pus pe butuci un al patrulea. Dar asupra acestui subiect incendiar ne vom apleca intr-un material viitor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.