Povestea Ioanei B. si a Ioanei T. e scrisa cu o penita fina, alimentata din calimara absurdului si a inconstientei politice.

De 8 Martie, Basescu si Tariceanu au facut cadou o stire zbuciumata ca un telefon cu fir rosu, ce suna la 4 dimineata. Si cadoul nu este doar pentru femei, desi asa pare la prima vedere. Cind se credea ca nu mai exista nici o legatura intre ei, aceasta stire a bubuit in „Cotidianul". Fata presedintelui si nevasta primului- ministru sint colege de munca. Pina aici, ar fi fost o stire demna de un tabloid. Dar dintre toti avocatii cu care o companie in care statul detine 46% din actiuni ar fi putut incheia contracte de colaborare, taman Ioana B. si Ioana T. au fost alese. Deja stirea incepe sa devina un subiect serios. Iar daca ne gindim ca, probabil, atit tatal, cit si sotul au aflat ce aveau cele doua de gind sa faca inainte ca ele sa semneze contractele respective, avem deja o problema serioasa. Cum sa nu se gindeasca Basescu si Tariceanu, dupa ultimele lor dispute in care argumentele principale folosite de amindoi au fost legate de implicarea celuilalt in afaceri cu statul, afaceri in care calitatea lor de sefi ce impart puterea executiva ar fi putut avea oarece influenta, ca o asemenea intimplare va sufla din foale aer incendiar asupra unui foc deja aprins? Oare nu au discutat ei cu odrasla, respectiv sotia, ca nu este un pas tocmai potrivit pentru situatia in care se gasesc? Ori au discutat, dar femeile i-au pus repede la punct, dupa o eventuala criza de independenta, in care fapte precum linistea politica, procentele din sondaje sau alimentarea opozitiei cu munitie de calibru si-au dovedit impotenta. Poate ca, in familiile lor, Basescu si Tariceanu nu au putut fi convingatori, dar spera sa dea dovada de ceva mai multa persuasiune in fata electoratului.

Ioana T. a intrat in relatii cu Romtelecomul dupa ce Ioana B. semnase deja un contract. Oare ce a fost in mintea celor de la Romtelecom, in ipoteza ca nici Traian si nici Calin nu au dat vreun telefon? Sa nu fi fost ei multumiti de prestatia ca avocat a Ioanei B., ca au considerat necesar sa o ia ca avocat si pe Ioana T.? Sau au procedat ca in campaniile electorale, unde partidele politice au spatii de emisie bine delimitate la televiziunea de stat. Este imposibil de crezut ca nimeni nu s-a intrebat ce s-ar intimpla daca se afla ca cele doua lucreaza sub acelasi acoperis. Si, mai ales, daca intreaba cineva de ce tocmai ele?

Este un sir lung de intrebari ce alimenteaza absurdul unui spatiu politic si inconstienta unor politicieni care nu tin cont de ce anume ne invata istoria despre decaderea oamenilor politici din cauza familiei pe care o au. Absurd si inconstienta ce au trasat chenarul locului de joaca preferat de catre asemenea oameni. L-au trasat cu o linie fina ce face diferenta dintre legal, imoral si ilegal.