Dupa exact trei ani de activitate, dintre care unul sub guvernare PSD si doi sub actuala putere, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, si-a depus ieri demisia la Presedintie.

Decizia lui Berinde este neasteptata, avind in vedere ca mandatul lui era de minimum 5 ani si putea fi prelungit de inca doua ori. Demisia propriu-zisa a fost depusa acum o luna. De fapt, acum expira perioada de preaviz, asa ca Berinde isi inceteaza activitatea in aceasta functie, incepind cu data de azi.

El a declarat ca si-a indeplinit mandatul, „rolul lui fiind sa integreze Romania din punct de vedere concurential si aderarea sa nu aiba probleme din cauza acestui capitol la care am incheiat negocierile cu patru clauze de salvgardare".

Berinde a negat categoric posibilitatea ca demisia sa sa fi avut loc in urma unor presiuni venite din partea grupurilor de interese politice sau economice.

Noul presedinte al consiliului va fi numit printr-un decret al presedintelui Romaniei, la propunerea Guvernului. Consiliul Concurentei este condus, din martie 2004, de Mihai Berinde, un independent politic numit de PSD, dar cu stagii de secretar de stat, atit in guvernul Vacaroiu, cit si in guvernul Nastase.

S-a opus taxei de inmatriculare

Anul trecut, Consiliul Concurentei a fost singura institutie din Romania care s-a opus taxei de prima inmatriculare introdusa de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, operatiune la care au mai participat ministrul Mediului, Sulfina Barbu, si Parlamentul Romaniei. In prezent, Consiliul Concurentei are deschise mai multe investigatii. Una are ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata al firmei Colgate Palmolive. Consiliul mai cerceteaza, din aceeasi cauza, Orange, Vodafone si Romtelecom. Ieri nu se stabilise inca cine va fi numit presedinte interimar al institutiei.