In motivarea in baza careia a declarat neconstitutionale modificarile la Legea referendumului, Curtea a cerut un tratatment juridic unitar, indiferent daca presedintele a fost ales din primul tur, din al doilea tur sau daca este interimar. Vicepresed
In motivarea in baza careia a declarat neconstitutionale modificarile la Legea referendumului, Curtea a cerut un tratatment juridic unitar, indiferent daca presedintele a fost ales din primul tur, din al doilea tur sau daca este interimar. Vicepresedintele PSD Victor Ponta ne-a declarat ieri ca social-democratii vor tine cont de aceasta explicatie si ar putea opera o a treia modificare a Legii referendumului. "Deja am adoptat o a doua modificare la Legea referendumului, modificare care a trecut de Camera Deputatilor, care era Camera decizionala. Legea a fost trimisa spre analiza Curtii Constitutionale care va trebui sa se pronunte, pana pe 21 martie, asupra constitutionalitatii sau neconstitutionalitatii prevederilor operate de Parlament", ne-a declarat Ponta. El a sustinut ca in aceasta a doua modificare, parlamentarii au respectat, fara sa stie, punctul de vedere al Curtii. "Exista doua posibilitati. Curtea Constitutionala ar putea spune ca aceasta forma este corecta. Ori ca este incorecta si atunci vom lua motivatiile Curtii de la prima varianta modificata a legii si a doua varianta si vom construi o a treia modificare, tinand cont de observatiile judecatorilor", ne-a spus Ponta.
Un paragraf din motivarea Curtii da sperante sustinatorilor simplificarii procedurilor de demitere a sefului statului: "Curtea nu exclude posibilitatea ca legiuitorul sa opteze pentru o majoritate de voturi relativa pentru demiterea presedintelui Romaniei in toate cele trei situatii". In consecinta, pesedistii apreciaza ca o noua modificare, care sa prevada proceduri similare de demitere atat pentru presedintele ales din primul tur de scrutin, cat si pentru cel ales din al doilea tur si pentru presedintele interimar, ar fi acceptata de Curtea Constitutionala. Mai trebuie mentionat ca judecatorii nu s-au pronuntat inca in privinta datei intrarii in vigoare a unor reglementari noi privind referendumul, apreciind ca, in conditiile in care Legea de modificare a Legii 3/2000 a fost declarata neconstitutionala in integralitatea sa, "analizarea aspectelor privind aplicarea sa in timp este irelevanta". (Roxana ANDRONIC, Ovidiu BANCHES)
Fapte adaugate
PSD cere ca toate faptele de incalcare a Constitutiei de catre presedintele Traian Basescu, inclusiv interventia in sedinta de bilant de la Ministerul Public, sa fie analizate de Comisia parlamentara de ancheta si adaugate la sesizarea privind suspendarea sefului statului. Pesedistii considera ca seful statului si-a depasit din nou prerogativele constitutionale, dand indicatii in mod public procurorilor. "PSD il intreaba pe presedintele Traian Basescu cand a dat dovada de sinceritate: in 1994, cand s-a numarat printre semnatarii propunerii de suspendare a presedintelui Ion Iliescu, in care erau incriminate declaratii legate de actul de justitie, sau acum cand a intervenit prin declaratii publice, in actul de justitie", se arata intr-un comunicat de presa, difuzat ieri de PSD. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.