Miza identitatii politice
Daca ceva incepe sa fie din ce in ce mai strain politicienilor nostri, aceasta este notiunea fundamentala a identitatii politice si apartenentei lor reale la una dintre marile familii politice ale Europei si scenei internationale.
Nu mai este nevoie de adus prea multe argumente in sprijinul acestei afirmatii. Scena noastra politica este azi atat de nevolnica, prada unui enorm proces de decredibilizare, si datorita faptului ca multe dintre partidele de pe esichier au evoluat surprinzator de la stanga la dreapta (sau invers) si si-au schimbat doctrinele exclusiv in functie de interese oportuniste. Nici vorba despre respectarea optiunii electoratului care nu votase o sigla sau persoane, ci ideile si conceptele politice din platforma respectivului partid. Lupta politica nu se poarta pe idei, pe proiecte politice, aliantele nu se constituie pe afinitati doctrinare, ci numai in functie de interesul imediat.
De ce? Ziarul Ziua incearca sa dea un raspuns si, mai mult, sa formuleze inceputul unei solutii in care miza este identificarea unor surse de identitate politica in scrierile de referinta apartinand unora dintre liderii proeminenti ai diverselor mari partide politice europene. Plecam de la o evidenta: de pe piata romaneasca lipsesc marile carti politice de doctrina, eseu politic, discursuri si analize, cele care sa se poata constitui in lectii practice pentru cei care trebuie ca, la un moment dat, sa inceapa sa redeseneze harta umana a peisajului nostru politic.
Graham Watson, in exclusivitate pentru ZIUA
Acesta este sensul demersului nostru publicistic care a debutat prin lansarea, marti dupa-amiaza la Bruxelles, a cartii "De la viziune la realitate. Pe drumul spre unificarea Europei" semnata de Hans-Gert P÷ttering, presedintele Parlamentului European. Este vorba despre primul eveniment organizat dupa Revolutie de catre un grup media din Romania in Parlamentul European, gazdele alegand, simbolic, salonul de primire oficial, rezervat de regula receptiilor la care sunt invitati sefii de state si guverne. Bannerul ZIUA a figurat alaturi de cel al grupului PPE si de steagul romanesc si cel al UE. Participantii au fost pe masura evenimentului, de fata fiind ambasadori, sefi de grupuri parlamentare, multi europarlamentari, personalitati din partea Comisiei Europene si multi ziaristi. Au vorbit Marian Jean Marinescu, vice-presedintele grupului PPE din Parlamentul European, comisarul european Leonard Orban, Ionel Nicu Sava, directorul editurii Ziua, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul de Externe al Romaniei, academicianul Eugen Simion si, evident, autorul cartii, Hans-Gert Płttering.
Relatarea mondena ar putea continua, dar cred ca momentul relevant care trebuie subliniat in acest context este anuntul facut de Sorin Rosca Stanescu privind modul in care urmeaza sa continue initiativa ziarului nostru: demararea colectiei ZIUA a marilor carti ale politicii contemporane. Iar aceasta stire a starnit, asa cum era de asteptat, un foarte mare interes din partea multora dintre cei prezenti, cei mai multi dintre ei fiind deja implicati in pregatirea viitoarelor alegeri pentru europarlamentari de la noi.
Si ca o dovada a interesului care exista la cele mai inalte sfere ale politicii europene fata de demersul editorial al ziarului ZIUA, imediat dupa terminarea ceremoniei, reprezentantii grupului nostru de presa s-au intalnit cu domnul Graham Watson, seful grupului liberal-democrat din Parlamentul European, cu care a fost perfectata traducerea cartii "Liberal democratii si globalizarea" pe care o vom lansa la inceputul verii, atat la Bruxelles, cat si la Bucuresti. Asupra acestui proiect vom reveni, evident, in numerele noastre viitoare, impreuna cu interlocutori europeni de mare calibru.