Dan Voiculescu a declarat ca, daca va primi aceeasi sentinta ca Mona Musca in procesul similar care este in curs la Curtea de Apel, se va retrage si el.

Senatorul PC a tinut sa precizeze ca va lua aceeasi decizie ca si Mona Musca doar in contextul unei sentinte nefavorabile a Curtii de Apel, unde urmatorul termen fixat pentru proces este 20 martie. Proaspata sa colega de partid, Rodica Stanoiu, aflata in aceeasi situatie, a fost mult mai rezervata. „Fiecare avem gesturile noastre, deciziile noastre, hotaririle noastre", a spus Stanoiu la iesirea de la intilnirea avuta de reprezentantii partidelor cu Traian Basescu. Reactiile de sustinere si de apreciere pentru Mona Musca au venit din partea colegilor sai de partid. „Ma raliez amaraciunii Monei Musca si spun ca, daca ea se va decide sa plece in Congo, eu ii voi cara valizele", a reactionat deputatul PLD Petre Ungureanu. „A spune ca Iliescu nu a facut politie politica, iar Mona Musca a facut, mi se pare un lucru disproportionat", este de parere si deputatul PLD Horatiu Buzatu. Gheorghe Flutur a salutat si el decizia Monei Musca, subliniind ca a luat-o singura, fara a fi influentata de partid. Din partea fostilor colegi din Alianta, reactiile au variat.

„Este o decizie personala a unui politician. Il putem considera ca un gest de onoare", a afirmat Kelemen Hunor. „Daca s-ar fi cramponat de pozitia publica, ar fi generat un precedent periculos pentru democratia romaneasca", a declarat Ludovic Orban.

Basescu, diplomat

Seful statului s-a ferit sa comenteze direct demisia Monei Musca. Intrebat insa daca introducerea votului uninominal ar putea evita pe viitor situatii de acest gen, Basescu a raspuns ca alegatorii vor putea sa judece singuri in legatura cu orice politician „care se ofera". „Riscurile de a avea in Parlament oameni care inainte de 1989 au facut lucruri reprobabile sunt mult mai mici pentru ca oamenii, chiar daca nu au acte, stiu, si vor judeca singuri daca isi asuma sa dea votul unui om controversat sau nu", a spus Basescu.

Un pedist in locul Monei Postul vacant lasat de Mona Musca va fi ocupat de un membru PD, Cristian Ilie, seful cadastrului. Teoretic, primul pe lista supleantilor era liberalul Romeo D. Ilie, dar acesta a demisionat anterior din PNL, trecind la PLD, si astfel a pierdut posibilitatea de a deveni deputat. O situatie similara s-a inregistrat in toamna trecuta, cind in urma vacantarii unui mandat PSD la Senat, primul supleant a pierdut dreptul de a deveni senator, pentru ca migrase cu zece zile inainte la PD. Prin venirea in Camera a lui Cristian Ilie, PD va avea 51 de deputati, la fel ca si PNL. (L.G.)