Dupa atacurile dure ale presedintelui Voronin impotriva Bucurestiului, guvernul de la Chisinau a acuzat si el Romania ca submineaza securitatea nationala a Republicii Moldova.

„Republica Moldova nu accepta ca viitorul cetatenilor sai sa faca obiectul unor jocuri de culise duplicitare si periculoase" din partea Romaniei, „care submineaza securitatea nationala si principiile statalitatii pentru care s-au sacrificat cetatenii moldoveni", a declarat guvernul Republicii Moldova intr-un comunicat oficial dat publicitatii ieri.

Este pentru prima data cind acuze atit de grave la adresa Romaniei sint formulate de catre guvernul condus de Vasile Tarlev, dupa repetatele declaratii defaimatoare la adresa Romaniei facute in ultima vreme de presedintele moldovean Vladimir Voronin.

Acuze

Unul dintre principalele reprosuri pe care executivul moldovean le aduce Romaniei se refera la „accentuarea intentionat excesiva" de catre Bucuresti a numarului de cereri depuse de moldoveni pentru obtinerea cetateniei romane, pe care partea romana l-a estimat la 800.000.

In al doilea rind, guvernul moldovean se declara nemultumit de „pretentia Romaniei de a-si asuma rolul crearii la Chisinau a Centrului European pentru Eliberarea Vizelor, lansata acum, cind sint practic finalizate procedurile de deschidere a Centrului de catre Ambasada Ungariei". Moldova critica intentia Romaniei de a utiliza centrul de procesare a vizelor europene pentru moldoveni si pentru inregistrarea dosarelor de acordare a cetateniei romane.

In comunicatul dat publicitatii ieri, Republica Moldova a cerut chiar comunitatii internationale sa-si foloseasca influenta asupra Romaniei pentru a determina tara noastra sa-si limiteze amestecul in treburile interne ale Republicii Moldova.

Basescu: „Iau nota"

De partea romana, Ministerul de Externe, Presedintia si Cabinetul primului-ministru au anuntat ca au luat nota de comunicatul guvernului moldovean. „Politica Romaniei nu se schimba", a fost replica presedintelui Traian Basescu. „Nu fac interpretari, doar iau nota", a mai spus el.

Analistul Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, a explicat ca declaratiile Chisinaului, care de altfel reprezinta un „gest profund inamical", sint o dovada ca guvernul comunist moldovean nu are capacitatea de a reactiona adecvat la provocarile aduse de modificarea granitelor europene, desi fusese informat de multa vreme de partea romana la ce sa se astepte.

Zece milioane de moldoveni

Comunicatul guvernului moldovean vine la numai citeva zile dupa ce presedintele Voronin a deplins conditiile in care traiesc membrii „etniei moldovenesti" din Romania, grup care, dupa evaluarea presedintelui, cuprinde zece milioane de cetateni romani originari de peste Prut, dar si locuitorii regiunii Moldova din Romania. Recent, Chisinaul a cerut Bulgariei sa sprijine Moldova cu initierea procedurilor de aderare la Uniunea Europeana, in ciuda repetatelor oferte din partea Romaniei in acest sens.

Ministrul roman al Justitiei, Monica Macovei, declara, pe 2 martie, ca procedurile de redobindire a cetateniei romane de catre cetatenii moldoveni ai caror parinti sau bunici au fost romani vor fi simplificate.