Adunarea Parlamentara a decis ca nu va lua in considerare listele de candidati care nu cuprind cel putin un candidat de fiecare sex, cu exceptia cazului cand listele cuprind candidatii de sex mai putin reprezentat in cadrul Curtii. La acest moment, C
Adunarea Parlamentara a decis ca nu va lua in considerare listele de candidati care nu cuprind cel putin un candidat de fiecare sex, cu exceptia cazului cand listele cuprind candidatii de sex mai putin reprezentat in cadrul Curtii. La acest moment, Curtea Europeana a Drepturilor Omului este formata din 11 femei si 44 de barbati. Prin urmare, pentru a indeplini conditia impusa de Adunarea Parlamentara, lista de candidati depusa de Romania trebuie sa cuprinda si persoane de sex feminin. Profesorul Corneliu Barsan, actualul judecator roman la CEDO; judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie Elena Carcei, Gheorghe Buta si Constantin Branzan; avocatul Ionel Olteanu din cadrul Baroului Bucuresti, membru PSD si fost consul la Strasbourg; Tudor Pantaru, judecator la Misiunea ONU in Kosovo, presedinte al Camerei Speciale a Curtii Supreme din Kosovo, judecator international la Curtea Constitutionala din Bosnia Hertzegovina-Sarajevo; prof. univ. dr. Nicolae Voiculescu, consilier parlamentar si judecatorul Alessandra Giusepina Greceanu de la Curtea de Apel Bucuresti se vor intrece astazi pentru un post de judecator la CEDO. Desemnarea candidatilor in numele Romaniei pentru functia de judecator al Curtii se face de Guvern, la propunerea CSM, in urma audierii persoanelor propuse de membrii acestuia din randul juristilor cu mare prestanta morala si civica si cu reputatie profesionala recunoscuta. Totodata, candidatii trebuie avizati de Comisiile reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.