"Am sunat la anumite parchete de Curti de Apel, la ora 14,00 si nu mi-a raspuns nimeni. Cum este posibil asa ceva? Nu se mai lucreaza cu programul de 8-16?". Aceste cuvinte rostite de Kovesi au asternut peste sefimea Parchetelor din tara o liniste mo
"Am sunat la anumite parchete de Curti de Apel, la ora 14,00 si nu mi-a raspuns nimeni. Cum este posibil asa ceva? Nu se mai lucreaza cu programul de 8-16?". Aceste cuvinte rostite de Kovesi au asternut peste sefimea Parchetelor din tara o liniste mormantala, care a tinut pana la terminarea "rechizitoriului administrativ". "Vreau sa nu mai aud de procurori plecati din timpul programului de lucru ca sa predea la nu stiu care facultati", a mai spus Kovesi, timp in care anumiti magistrati se faceau mici, mici de tot, in scaunele lor. Problema "procurorilor de serviciu, dotati cu telefoane mobile ale Parchetelor, care nu raspund la apeluri", a fost una jenanta pentru multi sefi de unitati ale Ministerului Public, insa Kovesi a adaugat ca va urmari prin apeluri personale modul in care acesti magistrati isi fac datoria zilnic. "Si nu mai vreau sa descopar sau sa aud de procurori care vin la serviciu la ora 9, care doar citesc ziarele la birou, o ora-doua, si apoi pleaca linistiti acasa", a mai zis procurorul general, atentionand ca orice astfel de cazuri, de magistrati care nu-si fac datoria profesionala zilnica, "vor fi dati pe mana CSM". La exemple pozitive a figurat, in "mustruluiala post-bilant", Parchetul Curtii de Apel Pitesti, pe care l-a vizitat intr-o zi de vineri, fara sa anunte, la ora 15,00, descoperind ca toti procurorii lucrau, potrivit programului lor stabilit de conducerea unitatii.
Reflexe ceausiste
Laura Kovesi le-a mai declarat sefilor de Parchete ale Curtilor de Apel ca a ramas realmente stupefiata de faptul ca nu se respecta ordinele date pe linie administrativa si organizatorica. Aceasta in contrast cu un alt fapt, tot stupefiant: acela ca majoritatea procurorilor si-au pastrat reflexul de a trimite la Parchetul General informari si tabele pe care nu le mai cere nimeni, referitoare la date specifice unor "statistici de actvitate" cu care opera Procuratura de tip sovietic, inainte de 1989. "Va rog ca, in calitate de procurori generali ai Parchetelor de Curti de Apel, sa nu-mi cenzurati ordinele administrative si sa le trimiteti la unitatile din teritoriu! Va mai rog si sa-i informati pe procurorii din tara sa puna in aplicare doar masurile administrative si organizatorice pe care doar eu sau adjunctul meu le semnam", si-a avertizat Kovesi colegii-sefi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.