Licitatie cu dedicatie
Legislatia nationala, care corespunde normelor comunitare in domeniu, a impus ca, de la jumatatea anului trecut, toate oile sa fie identificate si inregistrate, identificarea fiind facuta prin intermediul unui sing
Licitatie cu dedicatie
Legislatia nationala, care corespunde normelor comunitare in domeniu, a impus ca, de la jumatatea anului trecut, toate oile sa fie identificate si inregistrate, identificarea fiind facuta prin intermediul unui singur "cercel". Dupa aderare, identificarea se face cu doua crotalii, potrivit Ordinului nr. 171/2004. Autoritatile veterinare, responsabile cu achizitia crotaliilor, s-au trezit abia in ianuarie 2007 ca nu au si cel de al doilea mijloc de identificare pentru ovine si caprine si au demarat procedurile de achizitie publica pentru cumpararea a 8,45 milioane de crotalii. Conditiile achizitiei publice sunt destul de "selecte", permitand accesul numai pentru firme cu cifre de afaceri mari si cu alte contracte similare in "biografie".
La prima vedere, licitatia pare cat se poate de transparenta si cu responsabilitate pentru banii statului. Numai ca tot ANSVSA a impus si alte clauze mai putin "ortodoxe". Potrivit caietului de sarcini, crotaliile trebuie furnizate in doua transe, prima in cel mult 15 zile de la incheierea contractului, dar care numara 7,1 milioane de crotalii, adica aproape 85% din intreaga cantitate licitata. Reprezentantii crescatorilor de ovine, cei mai interesati de aparitia acestor crotalii, au declarat, recent, ca, din informatiile pe care le detin, un producator poate realiza aproximativ un milion de crotalii pe luna.
In aceste conditii, se poate presupune usor ca licitatia avea un destinatar, care avea deja crotaliile.
Firme miloase
Intre timp, presiunile facute de crescatori au determinat ANSVSA sa faca demersuri care sa deblocheze intr-o oarecare masura comertul cu miei de Paste. Salvarea veterinarilor a venit din partea consortiului Caisley - IQ Management SRL, care s-a oferit sa livreze 1,125 milioane de crotalii pentru ovine, ca cel de-al doilea mijloc de identificare. ANSVSA a precizat ca aceste crotalii sunt furnizate gratis si nu se considera ca un serviciu suplimentar la contractul incheiat de ANSVSA cu IQ Management SRL tot pentru crotalii. De remarcat, si prima licitatie pentru furnizarea de crotalii, castigata de aceasta firma, a fost in centrul unui intreg scandal, cu implicatii internationale.
ANSVSA amana licitatia
Responsabili din cadrul ANSVSA au declarat ca licitatia pentru crotaliile oilor a fost amanata cu doua saptamani, "pentru stabilirea unei alte modalitati de identificare a animalelor". Ei au precizat ca ofertele depuse in cadrul acestei licitatii raman valabile, chiar daca se schimba regulile jocului.
Sever Putin, director al oganizatiei patronale a crescatorilor si exportatorilor de ovine PACERO, a declarat ca amanarea licitatiei a fost determinata de mai multe cauze. "Potrivit Regulamentului comunitar nr. 21/2004, identificarea ovinelor se face prin intermediul unei crotalii si a altui mijloc, lasat la alegere intre crotalie, tatuaj si electronic (n.r. - ori crotalie cu cip, ori alt dispozitiv amplasat de medicul veterinar in stomacul animalului). Licitatia anuntata pentru 5 martie nu avea la baza un act legislativ care sa stipuleze care dintre variante se adopta. In al doilea rand, daca se respecta datele impuse de legislatia privind achizitiile publice, crotaliile ar fi ajuns la crescatori prin iunie-iulie. Si in al treilea rand, tot conform Regulamentului comunitar nr. 21/2002, de la 01.01.2008, trebuie sa se treaca la identificarea electronica. In aceste conditii, achizitia de crotalii nu mai are sens", a completat Sever Putin.
Totusi, pentru a nu perturba total comertul cu miei, ANSVSA a facut demersuri la Bruxelles pentru ca Romania sa beneficieze de derogari de la norma in perioada Pastelui. Astfel, ovinele vor putea circula cu un singur crotaliu, dar numai in Romania.
Derogare la miel
Mieii de Pasti vor putea fi sacrificati la abator, in spatii special amenajate sau in gospodarii, dar in prezenta medicului veterinar, in caz contrar amenzile fiind cuprinse intre 200 si 300 de lei. Pe piata pot ajunge numai miei cu crotalii. Cat priveste carnea de miel, aceasta se poate procura in siguranta numai din locurile autorizate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.