Biblioteca ZIUA a doctrinelor politice
Directorul ZIUA, Sorin Rosca Stanescu s-a adresat direct lui Hans Gert Pöttering spunandu-i ca din acest moment a devenit mai popular in Romania si i-a urat succes in vizita pe care urmeaza sa o intreprinda peste doua zile in Romania. La sfarsitul lansarii a luat cuvantul Hans Gert Pöttering care a vorbit despre importanta doctrinei populare, despre viitorul Europei unite. Ceilalti vorbitori au insistat asupra valorilor doctrinei populare si importantei faptului ca o prima lucrare de acest gen vede lumina tiparului in Romania, politicienii si populatia avand astfel posibilitatea sa inteleaga mai bine valorile ideologiei de dreapta.
Cu ocazia discutiilor purtate a reiesit intentia Editurii ZIUA de a promova o biblioteca a doctrinelor politice europene in cursul acestui an urmand sa vada lumina tiparului o ampla lucrare referitoare la doctrina liberala si probabil o a treia vizand doctrina social-democrata. Editia speciala EuroZIUA in limba engleza a produs o impresie puternica asupra europarlamentarilor prezenti la eveniment, carora le-a fost distribuita si prezentata atat in varianta tiparita cat si in varianta electronica.
Cimitirul din Tighina la Parlamentul European
In cursul zilei de azi, istoricul si europarlamentarul Viorica Moisuc va prezenta intr-o conferinta de presa la Parlamentul European situatia fostului cimitir "General Dragalina" din Tighina, distrus in cursul lunii trecute de autoritatile separatiste transnistrene, situatie prezentata in presa romana dupa alerta Asociatiei Civic Media. "In ultimele saptamani, rasistii si extremistii de pe malul Nistrului - frontiera de Est a Uniunii Europene - au trecut la punerea in aplicare a planului de profanare a cimitirului militar de la Tighina ce purta numele <<General Dragalina>> (mare strateg si comandant militar roman din anii primului razboi mondial), cimitir in care erau inhumati 365 eroi ai armatei romane, armatei germane, armatei suedeze cazuti in luptele din primul si al doilea razboi mondial", se arata in comunicatul de anunt al conferintei de presa de azi. "Fortele politienesti de la Tiraspol, insotite de excavatoare si buldozere au smuls crucile purtand numele acestor eroi, le-au aruncat in depozitele de gunoi, osemintele ramanand fara identitate si facute una eu pamantul. Dupa profanarea cimitirului - fapta cutremuratoare, salbatica si primitiva la inceputul mileniului trei - au fost aduse cantitati mari de pamant pe acest loc sfant. Aici va fi ridicat un monument al "ostasilor eliberatori ai Armatei Rosii", mai arata comunicatul amintit. (D.E.)