„Colectia Cotidianul" ajunge si la scriitori care va prezinta, in direct, consacrarea lor. Scriitori pe care recunoasterea publica tocmai ii viziteaza in tarile si literaturile lor.

E multa noapte in „Cartea Noptilor"! Intunericul incepe intr-o seara si se termina peste o suta de ani, dimineata. Scriitoarea decupeaza din intunecimea istoriei destine pe care le urmareste invirtejindu-se, catarindu-se, prelingindu-se ca niste plante ciudate pe zidul istoriei.

Destinele unei familii ciudate care traieste intimplari ciudate si pentru care, in fond, toate vremurile sint ciudate. Imaginatia autoarei se tureaza la maxim pe fiecare pagina, indrazneste tot mai mult, concureaza povestile stufoase, anihileaza orice linie ordonatoare. Nu, nu e loc de ratiune aici, cel putin nu in sensul cel mai comun al ei.

Sylvie Germain este un creator insular, povestile sale nu se ating de povestile altora, lumea sa nu are tangente cu lumea altor scriitori. Exista, in literatura, multimi de scriitori care exploateaza aceeasi platforma a realului, trimitindu-si personajele in lumi invecinate, fara granite de autor. Intr-un oras al unuia poate rataci si personajul altuia, fara ca trufia auctoriala sa ceara taxe de folosinta. Autoarea de astazi isi construieste cu multa rabdare o lume numai a ei, o lume autonoma si de sine statatoare. Santinelele fictiunii vegheaza cu atentie sa nu plece nimeni, sa nu intre nimeni. Totul trebuie sa se aseze sub funinginea imperceptibila a unei singure nopti, o noapte lunga de o suta de ani.

Decorurile de aici, geografia locurilor de aici, miscarea personajelor, inlantuirea evenimentelor si atmosfera de aici ii platesc drepturi de autor numai Sylviei Germain. Iar ea este singurul furnizor de intuneric de saptamina asta!

Citeste mai mult: