O retea din care fac parte si persoane blamate de presedintele Traian Basescu precum omul de casa a lui Adrian Nastase, Alexandru Bittner. Pentru cuplul Udrea-Cocos culoarea politica nu are insa importanta. Nu conteaza decat rotunjirea conturilor cu
O retea din care fac parte si persoane blamate de presedintele Traian Basescu precum omul de casa a lui Adrian Nastase, Alexandru Bittner. Pentru cuplul Udrea-Cocos culoarea politica nu are insa importanta. Nu conteaza decat rotunjirea conturilor cu sume cat mai mari.
Familia fostei consiliere prezidentiale detine nu mai putin de 15 societati comerciale. Este vorba despre "Alexis Impex 93" SRL, "Clamari Trading Impex" SRL, "E.H.I. Restaurant" SRL, "EuroHotels si Asociatii" SRL, "New Global Investments" SRL, "Centrul de Evaluare Medicala si Testare a Fortei de Munca" SA, "Dalli International Co." SRL, "Elan Group" SRL, "Laur &CD98 Servcom" SRL, "Pemi Exim" SRL, "Centrul de Expertiza Medicala a Fortei de Munca" SA, "E.H.I Intretinere si Curatenie" SRL, "Euro Hotels International Co." SRL, "Medcomplex" SRL si "Telemedica" SRL. Firmele "Dalli", "EHI Intretinere", "Calmari", "EHI Restaurant", "Pemi Exim", "Elan Group" nu au depus insa bilantul contabil, pe unul sau mai multi ani.
Dorin Cocos si-a inceput afacerile, multe dintre ele extrem de dubioase, la inceputul anilor '90, cea mai cunoscuta fiind cea cu parcarile bucurestene. Societatea "Dalli Exim" SRL primea, in anul 1995, peste cinci sute de locuri de parcare cu plata in Capitala. Concesiunea a fost prelungita si imbunatatita de primarii care i-au succedat la carma Primariei lui Crin Halaicu. In afara de miile de locuri de parcare din centrul orasului, firma sotului Elenei Udrea gestioneaza si doua pasaje subterane si mai multe garaje. Chiar Traian Basescu, primar al Capitalei in anul 2003, a oferit societatii lui Cocos, printr-o societate aflata in subordinea Consiliului General, "Ciclop" SA, la un pret mult sub cel al pietei, 30.000 de metri patrati de parcare subterana amplasata in centrul Bucurestiului.
Pe langa parcari, Dorin Cocos a primit din partea Primariei Capitalei si cadouri imobiliare. Cum ar fi cei 518 metri patrati din zona Garii de Nord pe care Adriean Videanu i-a concesionat sotului Elenei Udrea, in mai 2006.
Spolierea muncitorilor
Exemplele de mai sus sunt doar cateva din seria afacerilor incheiate cu statul de familia fostei consiliere a lui Traian Basescu. Dorin Cocos s-a asociat cu oricine de pe urma caruia putea sa spolieze banul public. Chiar si cu Alexandru Bittner, despre care Basescu declara in campania electorala ca face parte din mafia personala a lui Adrian Nastase.
In anul 1998, sotul Elenei Udrea, cu ajutorul lui Bittner a infiintat "Centrul de Evaluare Medicala si Testare a Fortei de Munca" SA. Firma ce a ajuns sa obtina castiguri fabuloase de pe urma afacerii cu analizele medicale a romanilor care plecau la munca in Spania si Israel. Fiind singura societate admisa, unde se puteau face analizele obligatorii.
O alta firma a lui Cocos abonata la bani publici este "Centrul de Expertizare a Fortei de Munca" SA. Aici sotul Elenei Udrea este partener cu Ioan Petre, Anca Dinu, Olimpia Ulrich si Radu Mioara. Cu acesta din urma si cu Maria Muga, Udrea se cunoaste foarte bine de pe vremea cand cele trei activau in echipa de consilieri juridici ai municipalitatii. Intre timp, Muga a devenit secretar de stat in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, iar Andreescu, sefa Departamentului pentru Munca in Strainatate din Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.
Aproximativ 3,5 miliarde de lei vechi au ajuns in buzunarele familiei Udrea-Cocos. Mecanismul a fost simplu. Muncitorii romani care doreau sa plece in strainatate au fost obligati de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca sa isi faca analizele la "Centrul de Diagnostic Clinic International". Firma ai carei actionari sunt Mioara Radu si Lucia Bratu. Prima, o prietena a Elenei Udrea.
Asociatii de la "Golden Blitz"
Patronii restaurantului prezidential "Golden Blitz" sunt Dan Besciu si Sorin Vulpescu. Ei mai detin si societatea "Euroconstruct", la randul ei celebra din cauza faptului ca este abonata la bani publici.
Besciu este asociat cu Dorin Cocos si cu Ion Petre, ultimul un intermediar al lui Alexandru Bittner, in firma "West Tour 98". De asemenea, Besciu, Cocos si Bittner au fost asociati la societatea "Casa de Pensii Private Concordia Romana" si la "Grupul Roman de Investitii" SA.
Pe langa contractele cu municipalitatea de zeci de milioane de euro, dupa preluarea Ministerului Transporturilor de catre reprezentantii PD, "Euroconstruct" a devenit una dintre principalele beneficiare ale contractelor cu bani de la buget. Reabilitarea Autostrazii Bucuresti- Pitesti, construirea Autostrazii Bucuresti - Brasov, plus multiple contracte de deszapezire sunt doar cateva exemple in acest sens. Oferite fara licitatie, prin incredintare directa. Tot pe influenta, "Euroconstruct"-ul partenerilor lui Cocos a obtinut de la Regia Autonoma a Patrimoniului si Protocolului de Stat drepturile asupra Hotelului Muntenia din Snagov.
Asociatul lui Dorin Cocos, Ion Petre, este omul scos la inainatre de afaceristii Alexandru Bittner si Adrian Petrache. Acum, acesta este asociat cu Udrea si Cocos la "Elan Grup" SRL, alaturi de Ulrich Olimpia (alt intermediar al lui Bittner). Mai mult, este partenerul lui Dorin Cocos la "Centrul de Expertiza Medicala a Fortei de Munca" SA, "West Tour 98" SRL, "Centrul de Asistenta Medicala" SA si "Centrul de Evaluare Medicala si Testare a Fortei de Munca". De asemenea, Ion Petre este si administratorul societatii "Telemedica" SA detinuta de acelasi Dorin Cocos.
Un alt membru al retelei Udrea-Cocos este Daniel Bartolomeu Finis, a carei sotie, Carmen, este asociata cu Ion Petre, Olimpia Ulrich si Gheorghe Negrea la SC "Domino Impex 94" SA. Societate care are acelasi sediu social cu SC "Trei Cocosi - Complex International" SRL, firma infiintata de sotul Elenei Udrea impreuna cu Alexandru Bittner. Actionarii de la "Trei Cocosi" si interpusii acestora au creat o suveica de firme, specializate in afaceri imobiliare de amploare, cea mai profitabila afacere a grupului fiind cumpararea activelor si terenurilor fostului BTT din Parcul Herastrau.
Izvorul RAAPPS
Fosta consiliera prezidentiala a avut de castigat de pe urma influentei pe care o are si a protectiei asigurate de presedintele Basescu nu doar in afaceri.
Elena Udrea a taiat si spanzurat si in diferite institutii ale statului. Cum ar fi RAAPPS. Acolo unde a fost numit in functia de director Cristian Vlaicu. Acesta este prieten si fost coleg de facultate a lui Cocos. Impreuna au infiintat, in 1994 societatea "Cri Del Exim" SRL. De asemenea, in Consiliul de Administratie al aceleiasi institutii a fost bagat si Cristu Mihai Spiridon. Un actionar al firmei "Dalli Exim", detinuta de Dorin Cocos.
Afacerile Elenei Udrea cu RAAPPS sunt mai vechi de 2005. De-a lungul timpului, cabinetul de avocatura al fostei consiliere a lui Traian Basescu a primit 12 contracte de la RAAPPS, pentru reprezentanta juridica. Cele 12 contracte de asistenta juridica incheiate in perioada 2003-2004, deci pe vremea guvernarii PSD, i-au adus in buzunare Elenei Udrea nu mai putin de 2,35 miliarde lei vechi. Mai trebuie mentionat aici ca multe dintre contracte nu au fost onorate de Udrea lui Cocos. In altele prestatia acesteia a fost cu adevarat jalnica. Banii insa i-a incasat.
Si asociatii lui Bucsaru traiesc bine
Un alt asociat de-al lui Dorin Cocos este Andrei Teodor Ganciu. Acesta detine societatea "Laur & CD 98 Servcom" SRL impreuna cu Magdalena Ramona Bucsaru fata lui Dumitru Bucsaru (foto), afaceristul pentru care a intervenit Traian Basescu. De asemenea, la aceeasi firma cenzor este Anca Dinu care are aceleasi atributii si la "Centrul de Evaluare Medicala si Testare a Fortei de Munca" SA a lui Dorin Cocos.
Partenera cu securistii de la Niro
Elena Udrea nu a facut afaceri doar cu statul. Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP) a dezvaluit ca fosta consiliera a lui Traian Basescu s-a asociat si cu grupul de firme Niro. Astfel, conform Grupului de Investigatii Politice, Elena Udrea si Dorin Cocos au infiintat in iunie 2006 societatea NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL in care detineau cate 25% din actiuni. Partenerul Elenei Udrea si a lui Dorin Cocos era o alta firma, Niro '95 Impex SA. De asemenea, Mugur Ciuvica a dezvaluit ca grupul de firme Niro, cu care s-a asociat in iunie 2006 Elena Udrea, este condus de "fosti sefi din Securitate, Militie si servicii secrete". Grupul de Investigatii Politice a si dat exemple in acest sens, dezvaluind numele mai multor persoane care detin functii importante in grupul de firme Niro, dar care au activat in serviciile secrete, Militie sau Securitate. Printre persoanele mentionate de Ciuvica se regasesc Dan Gheorghe fostul sef al serviciului secret al Ministerului de Interne (UM 0215), din 2005 director general al SC NIRO '95 IMPEX SA; Octavian Cornateanu fostul sef al Sectorului Crima Organizata din serviciul secret al Ministerului de Interne (UM 0962, fosta UM 0215), in prezent director administrativ al SC NIRO '95 IMPEX SA; Ion Badea purtator de cuvant al grupului NIRO si director al departamentului de imagine al SC NIRO '95 IMPEX SA, fost purtator de cuvant al Parchetului National Anticoruptie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.