Senatorii au dezbatut ieri, mai bine de o ora, problema excrementelor lasate de animale pe drumurile publice.

„Animalele de tractiune care circula pe drumurile publice sint obligate sa poarte un dispozitiv special care preintimpina imprastierea excrementelor pe partea carosabila a drumului public", asa suna textul proiectului de lege cu care deputatul UDMR Antal Istvan a amendat Legea regimului juridic al drumurilor publice.

Textul a stirnit instantaneu interesul senatorului PRM Gheorghe Funar. „Cum stie cel care aplica amenda care animal si ce a facut pe sosea si cum stie care este proprietarul? Cum afla proprietarul de la propriul animal ca a facut ceva pe sosea, ca in maximum o ora sa se duca sa curete soseaua?", s-a intrebat retoric Funar. „Ce se intimpla daca proprietarul turmei este in Senat sa sustina un proiect de lege, iar animalele lui trec pe drum? Initiatorul-proprietar de animale nu poate sa fie pe sosea si, stiind ca animalul lui a facut ceva, sa curete soseaua", a continuat Funar in risetele colegilor sai senatori, intrebindu-l pe initiator daca dispozitivul va fi diferit pentru vaci si pentru bivoli.

Apologia excrementelor

Intaritati de Funar, ceilalti senatori au inceput si ei sa intervina in dezbatere. „Am pus etichete pe urechile animalelor, le-am pus cipuri in piele. Acum le punem si pampersi. Este prea mult", crede senatorul PSD Petre Daea, fost ministru al Agriculturii. „Sustin proiectul pentru ca la noi, la Botosani, sint mai multe atelaje inregistrate decit masini", a intervenit si senatorul PC Gavrila Vasilescu.

„La Botosani s-a rezolvat problema colectarii excrementelor, pentru ca sint folosite ca materiale de constructie. Ba chiar este bataie pentru recoltarea acestora", i-a raspuns colegul sau de partid Gheorghe Constantin. In final, senatorii au adoptat proiectul legislativ, insa au micsorat amenzile acordate proprietarilor ale caror animale murdaresc drumurile publice.