Austriecii si luxemburghezii s-au luat de cehi si de polonezi din cauza scutului american. Discutiile au avut loc in jurul unui prinz informal intre ministrii de externe UE.

In timpul unui prinz al ministrilor de externe europeni, care a avut loc luni la Bruxelles, ministrul austriac Ursula Plassnik si-a anuntat colegii ca populatia austriaca nu agreeaza plasarea scutului antiracheta american pe teritoriul european. Inaintea aceleiasi intilniri, ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, comentase si el ca intentia Poloniei si Cehiei de a gazdui scutul antiracheta va conduce la complicarea relatiilor dintre Uniunea Europeana si Rusia. El a mai dat de inteles si ca cele doua state central-europene ar trebui mai degraba sa se ralieze la o pozitie comuna europeana, decit sa contribuie la escaladarea unor diferente de felul celor din timpul Razboiului Rece.

In replica, ministrul de externe ceh, Karel Schwarzenberg, a declarat pentru EUobserver ca Europa are mare nevoie de o aparare antiracheta la ora actuala, adaugind si ca a fost surprins sa auda pozitii contra de la „Austria, care nu ia parte la apararea comuna europeana si nici macar nu face parte din NATO, si de la Luxemburg, care este destul de departe de noi".