In locul lui Tariceanu ar urma sa fie propulsat Theodor Stolojan cu binecuvantarea Cotrocenilor. Dosarul s-ar referi la retehnologizarea Portilor de Fier in perioada in care actualul prim-ministru ocupa functia de ministru al Industriilor. Surprin
In locul lui Tariceanu ar urma sa fie propulsat Theodor Stolojan cu binecuvantarea Cotrocenilor. Dosarul s-ar referi la retehnologizarea Portilor de Fier in perioada in care actualul prim-ministru ocupa functia de ministru al Industriilor. Surprinzator este ca presedintele Basescu l-a intrebat pe Tariceanu in urma cu cateva saptamani, pe postul public de televiziune, daca ii spune ceva numele firmei VA Tech. Legea raspunderii ministeriale prevede insa ca ministri pot fi trasi la raspundere numai pentru faptele savarsite pe timpul mandatului. (M.T.)
Seful conservatorilor Dan Voiculescu a pretins ieri ca detine unele informatii potrivit carora "pana sambata este posibil sa fie sesizata comisia de la Cotroceni pentru suspendarea din functie a premierului", pentru a fi inlocuit cu Theodor Stolojan. "Este vorba despre o incercare de manevra politica, pe care noi, conservatorii, nu o dorim. Este vorba despre implicarea premierului Tariceanu intr-un dosar unde nu s-a gasit inca vinovatul", a sustinut Voiculescu. "Si daca nu s-a gasit vinovatul, poate fi cautat o saptamana, o luna, timp in care comisia poate propune suspendarea si presedintele poate aproba suspendarea", a continuat liderul conservator. Acesta a facut legatura cu cazul fostului ministru al Apararii Teodor Atanasiu, care a fost de asemenea suspendat din functie, din cauza unei anchete. Potrivit lui Voiculescu, aceasta "manevra adanceste si mai mult criza politica". Conservatorul a aratat ca acest artificiu reprezinta "dovada finala si clara" ca lui Tariceanu i se pregateste debarcarea si, mai mult, ca i s-a gasit deja un inlocuitor, in persoana liderului PLD Theodor Stolojan. "Aceasta manevra constituie dovada finala si clara ca se urmareste neaparat debarcarea premierului si incercarea de numire in functie a lui Theodor Stolojan", a insistat liderul conservatorilor. In privinta "surselor", Voiculescu a pastrat misterul, sustinand ca nu poate sa dea detalii in aceasta privinta. Seful PC a tinut insa sa dea asigurari ca sursele sale sunt credibile, cu atat mai mult cu cat n-a extras informatiile din materialele aparute in ziare. "Informatiile nu sunt din ziare, nu ma informez din ziare, dar prefer sa nu va spun de unde le am", a spus seful PC. De altfel, in cazul in care informatiile lui Voiculescu se dovedesc adevarate, iar Tariceanu va face obiectul unui dosar, in colimatorul justitiei ar putea intra si democratul Radu Berceanu, cel care a preluat fraiele Ministerului Industriilor dupa actualul premier. Pe de alta parte, insusi presedintele Traian Basescu ar putea fi tras la raspundere in acest caz, data fiind apartenenta sa din momentul respectiv la Guvernul din care facea parte si Tariceanu, potrivit legii solidaritatii guvernamentale. (V.D.)
Basescu a "intuit" fabricarea dosarului Portile de Fier
Presedintele Traian Basescu "a intuit" inca de acum cateva saptamani ca premierului Calin Popescu Tariceanu i se pregateste un dosar de proportii.
De altfel, scenariul schimbarii prin orice mijloace a primului-ministru nu este nou, in presa vehiculandu-se la un moment dat chiar si numele posibilului inlocuitor: fostul consilier prezidential, Theodor Stolojan. In emisiunea din 21 februarie difuzata de TVR, cand premierul si presedintele s-au facut reciproc mincinosi, Basescu a pronuntat prima oara numele firmei Va Tech si a ridicat problema unei legaturi intre Tariceanu si modernizarea de la Portile de Fier. Prezentam in continuare dialogul dintre cei doi demnitari pe acest subiect.
Basescu: VA Tech? Va spune ceva domnul prim-ministru?
Calin Popescu Tariceanu: La fel de mult ca si dumneavoastra domnul presedinte, repet.
Traian Basescu: N-are cum sa-mi spuna, erati ministrul Industriilor, cand ati contractat modernizarea de la Portile de Fier 1...
Calin Popescu Tariceanu: Nu, nu, gresit. Nu ministrul contracteaza modernizarea.
Traian Basescu: Nu, indica, da.
Calin Popescu Tariceanu: Cum si presedintele da indicatii cu privire la solicitarea firmei ALRO (...)"
Tariceanu raspunde
L. Curelariu - Ziua foto Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat surprins ca temele cu care a fost atacat de PSD in campania electorala sunt reluate in 2007 si a reluat ideea ca intelegerea din urma cu 10 ani a fost legala si avantajoasa.
El a apreciat ca decizia luata in 1997 pentru retehnologizarea Portilor de Fier a fost legala juridic, necesara din punct de vedere politic si avantajoasa economic, deoarece plata era asigurata prin livrarea de energie electrica obtinuta ca surplus prin suplimentarea puterii instalate a agregatelor, ca urmare a modernizarii. "Sunt surprins sa vad ca, in 2007, sunt reluate temele de campanie ale PSD. Inseamna ca lucrurile s-au schimbat prea putin iar viziunea celor care se ocupa cu astfel de dosare a ramas aceeasi", a spus Tariceanu. "Ca ministru al Industriilor, in 1997 am luat decizia politica de a face retehnologizarea centralei de la Portile de Fier care reprezenta la vremea respectiva 20% din productia de energie a Romaniei si la care trebuia, dupa toate recomandarile specialistilor, inceputa reparatia, deoarece durata de viata expirase", a spus Tariceanu. El a mai spus ca nu are nici o informatie despre datele la care s-a referit liderul PC. "Subiectele de preocupare ale PSD au devenit si subiecte de preocupare pentru alti oameni importanti din diferite domenii, semn ca exista o continuitate intre PSD si unii dintre cei din ziua de azi", a declarat, intr-o conferinta de presa, primul-ministru. (R.A.)
Suspendarea, interpretabila
Sub incidenta Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala intra "faptele savarsite de membrii Guvernului in exercitiul functiei lor si care, potrivit legii penale, constituie infractiuni".
Instrumentul suspendarii ministrului impotriva caruia s-a cerut urmarirea penala, aflat la indemana sefului statului, este reglementat in capitolul "procedura de urmarire penala si de judecare". Astfel, conform articolului 21, inserat in capitolul amintit, "in cazul in care s-a cerut urmarirea penala impotriva unui membru al Guvernului, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestuia din functie". In 2005, Legea a suferit o modificare care poate naste interpretari in privinta suspendarii unui ministru din cauza unor fapte comise intr-un mandat anterior. Conform articolului 24 (3)
(3) "prevederile de ordin procedural ale prezentei legi nu se aplica fostilor membri ai Guvernului in nici o situatie". Un alt alineat al aceluiasi articol precizeaza: "Urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Guvernului pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor, astfel cum acestea sunt prevazute de art.7-11, se efectueaza potrivit normelor de procedura penala de drept comun". (O.B.)
Dosarul Portile de Fier, intai in presa
"EVZ" a publicat cele mai multe articole legate de acest subiect. "Evenimentul Zilei" a mai prezentat faptul ca in anul 1997, ministrul Industriilor de la acea vreme, Calin Popescu-Tariceanu, a contrasemnat o hotarare de guvern prin care lucrarile pentru modernizarea Portilor de Fier I erau acordate fara licitatie firmei elvetiene Sulzer Hydro/Va Tech Hydro. Contractul a continuat si in timpul mandatului succesorului lui Tariceanu, Radu Berceanu.
Potrivit aceluiasi ziar, in 2001, guvernarea Nastase, la propunerea ministrului Industriilor de la acea vreme Dan Ioan Popescu, a incredintat, direct firmei Va Tech Hydro, fosta Sulzer Hydro, retehnologizarea Portilor de Fier 2. Apoi, Dan Ioan Popescu a ridicat valoarea contractului de la 122 de milioane de euro la 283 de milioane de euro. Si cotidianul "Romania Libera" a alocat ieri o pagina acestui subiect. Conform acestui ziar, politicieni importanti au transformat subiectul Portile de Fier intr-unul de scandal politic. "Romania Libera" sustine ca la nici unul dintre cele cinci grupuri modernizate pana acum nu s-au atins parametrii. De asemenea, oficialii din Ministerul Economiei si Comertului si conducerile de la Hidroelectrica si Sucursala Hidrocentrale Portile de Fier au incercat sa ascunda situatia
reala. (D.E.I.)
Dosar de 60.000 de pagini
"Procurorii anticoruptie incearca sa-l inculpe pe Calin Popescu Tariceanu. Odata declansata urmarirea penala, premierul ar putea fi suspendat aproape instantaneu. Un colectiv impresionant de politisti de judiciar si procurori stau pe o bomba cu ceas. Nu mai putin de 60.000 de pagini, contracte de furnizare a energiei si modernizarile de la Portile de Fier sunt scormonite intru descoperirea unei vinovatii a sefului Executivului", titra Jurnalul National.
Potrivit acestui cotidian, anchetatorii incearca sa demonstreze ca "punctul nodal" al tuturor acestor contracte este omul de afaceri Nicolae Bogdan Buzaianu. Acesta a declarat in "Jurnalul National" ca nu a comis nici o ilegalitate si ca este folosit ca arma politica. "Nu inteleg, refuz sa pricep de ce o disputa de natura comerciala, generata de modul in care se deruleaza un contract intre doua societati, se invarte in jurul persoanei mele si ajunge o arma politica folosita de inaltii demnitari", a declarat omul de afaceri pentru cotidianul sus amintit. (D.E.I.)
Basescu da vestea, Morar confirma
Imediat dupa ce Traian Basescu a dat vestea, la sedinta de bilant a Ministerului Public, ca vor apare curand "dosare grele", procurorul sef al DNA a dat o scurta declaratie de presa in care a anuntat ca dosarul privind retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier (disjuns din dosarul Hidroelectrica), va fi declinat saptamana aceasta catre DIICOT. Morar a precizat ca dosarul se afla in faza actelor premergatoare, si a refuzat sa nominalizeze vreo persoana cercetata de procurori, precizand doar ca nu s-au identificat fapte de coruptie, ci posibile indicii de savarsire a unor infractiuni de abuz in serviciu. Morar nu a vrut sa precizeze daca dosarul il vizeaza pe premierul Calin Popescu Tariceanu, dar a spus ca se va afla despre cine este vorba la momentul declinarii. (R.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.