Rompetrol a realizat in 2006 o cifra de afaceri de peste 5,65 miliarde dolari (4,31 miliarde euro), depasind Petrom, care a raportat ieri un nivel de 3,71 miliarde euro pentru anul trecut, insa profitabilitatea Rompetrol, care are activitati de extra
Rompetrol a realizat in 2006 o cifra de afaceri de peste 5,65 miliarde dolari (4,31 miliarde euro), depasind Petrom, care a raportat ieri un nivel de 3,71 miliarde euro pentru anul trecut, insa profitabilitatea Rompetrol, care are activitati de extractie reduse, este inferioara celei a Petrom, informeaza Mediafax. Afacerile realizate de grupul Rompetrol in 2006 sunt pentru prima data superioare celor anuntate de principalul competitor de pe piata romaneasca, Petrom fiind de ani buni cea mai mare companie din Romania. Grupul Rompetrol NV, in registrat in Olanda, a realizat in 2005 afaceri de 2,34 miliarde de dolari si a obtinut un profit operational inainte de impozitare (EBITDA) de 164 milioane de dolari.In acelasi an, Petrom a avut afaceri de 10,76 miliarde de lei (3,7 miliarde dolari) si a contabilizat un profit net de 1,41 miliarde de lei (483 milioane dolari). Raportul s-a schimbat insa anul trecut, in principal pentru ca Rompetrol a finalizat, in luna ianuarie 2006, preluarea distribuitorului francez de produse petroliere Dyneff, care are si activitati in Spania si detinea peste 220 de benzinarii. Cifra de afaceri consolidata a Rompetrol a crescut de peste doua ori, iar profitul operational inainte de impozitare (EBITDA) s-a mentinut la circa 164 de milioane de dolari.Petrom este principalul producator de petrol din Romania si unul dintre cei doi mari producatori de gaze naturale. Pe ansamblu, profitul net al Petrom a crescut anul trecut cu 61%, la 2,28 miliarde lei (647 milioane euro), iar cifra de afaceri s-a majorat cu 22%, la 13,07 miliarde lei (3,71 miliarde euro), evolutie explicata de companie in principal prin cotatia favorabila a produselor petroliere. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.