Desi se arata ingrijorati pentru problemele ecologice, romanii nu sint dispusi sa renunte la confortul si la aparatele lor poluante si nici sa plateasca pentru un viitor mai „verde". Mai mult de jumatate dintre europeni cred ca protejarea mediului revine in primul rind institutiilor europene.

Romanii se declara extrem de ingrijorati cu privire la incalzirea globala, dar nu sint dispusi sa-si schimbe comportamentul fata de consumul energetic si nici nu vor sa plateasca taxe suplimentare pentru dezvoltarea unor tehnologii ecologice, arata un Eurobarometru publicat la inceputul acestei saptamini. Sondajul mai releva ca majoritatea europenilor sint preocupati de schimbarile climaterice, iar 62% cred ca UE este cea mai in masura sa trateze problemele energetice ale vechiului continent, in timp ce doar 32% privilegiaza masurile adoptate la nivel statal. „Schimbarea climaterica este o realitate, iar cetatenii europeni se asteapta ca UE sa joace un rol esential in abordarea acestei probleme. UE trebuie sa profite de acest elan politic, pentru a oferi Europei si lumii intregi un viitor mai sigur in privinta domeniului energiei si pentru a asigura niveluri mai scazute de dioxid de carbon", afirma comisarul pentru Mediu, Stavros Dima, conform unui comunicat de presa al Comisiei Europene.

Mediteraneenii sint cei mai constienti

Jumatate dintre europeni se declara „foarte ingrijorati" de modificarile radicale ale climei ultimilor ani, cei mai preocupati fiind cei din regiunile mediteraneene, precum spaniolii, cipriotii sau grecii. Si romanii sint alarmati la o cota peste medie (64%), cei mai nepasatori fiind estonienii, doar 20% fiind interesati de soarta climei. Paradoxal, desi se arata preocupati de cauza „verde", doar un sfert dintre romani accepta sa plateasca taxe suplimentare pentru dezvoltarea de tehnologii ecologice, ponderea germanilor dispusi sa cotizeze mai mult la stat fiind de 42%.

Cehia ar plati mai mult la energie

Cu aceeasi zgircenie e tratata si ideea de a creste pretul energiei. Doar jumatate dintre romani sint de acord sa sprijine cauza ecologica platind mai mult la energie, aceeasi solutie bucurindu-se de o aderenta de 80% in Cehia. O inertie si mai mare dovedim atunci cind ni se cere sa facem economie la curent sau la caldura si sa ne schimbam obiceiurile care contribuie la pradarea energiei.

Astfel, in timp ce 90% dintre irlandezi si ciprioti s-ar da peste cap pentru a nu mai consuma inutil energia, doar jumatate dintre cetatenii autohtoni si-ar schimba stilul de viata de dragul mediului. Si mai putini, cam un sfert, dintre romani ar accepta sa renunte la aparatele poluante. In fine, Eurobarometrul mai arata ca aproape doua treimi dintre europeni cred ca ar fi mai bine ca UE, si nu statul, sa negocieze preturile pentru aprovizionarea cu energie, idee agreata abia de jumatate dintre romani.