Vicepresedintele Partidului Social Democrat Victor Ponta a anuntat ieri ca delegatia partidului a prezentat, la consultarile cu seful statului, o varianta legislativa privind introducerea votului uninominal, cu care presedintele Traian Basescu s-a de
Vicepresedintele Partidului Social Democrat Victor Ponta a anuntat ieri ca delegatia partidului a prezentat, la consultarile cu seful statului, o varianta legislativa privind introducerea votului uninominal, cu care presedintele Traian Basescu s-a declarat de acord. "Presedintele s-a declarat un sustinator al sistemului nostru, care este foarte simplu, si domnia sa se gandea la o asemenea varianta. Potrivit acestuia, in fiecare judet, care se imparte intr-un numar de circumscriptii dupa numarul de deputati sau de cota de cetateni cu drept de vot (cota de reprezentare), fiecare partid politic va putea avea un singur candidat, alaturi de care vor fi candidatii independenti si cei ai minoritatilor nationale. Daca in primul tur, un candidat ar obtine 50% din totalul voturilor, ar obtine mandatul de parlamentar. Daca niciunul nu va obtine 50%, se va organiza un al doilea tur cu primii doi clasati", a explicat Ponta. El a mentionat ca PSD este dispus sa accepte orice fel de sugestie, chiar si un sistem cu un singur tur de vot, in care cel care nu obtine 50% din voturi, dar are majoritatea, sa fie castigator. "Scopul principal este legatura directa intre cel care candideaza si alegator. In acelasi timp, minoritatile nationale raman reprezentate asa cum sunt in acest moment, si numai pentru acestea este permis ca acelasi candidat sa candideze in mai multe circumscriptii, in timp ce partidele nu pot candida decat intr-una singura", a mai spus Ponta. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.