Anul trecut, cistigurile companiei au urcat cu 62% fata de 2005, in special datorita pretului la titei.

Profitul net al Petrom a crescut in 2006 cu 62% pina la 649 de milioane de euro, au declarat, ieri, reprezentantii companiei. Evolutia pozitiva a cistigurilor a fost determinata in principal de cresterea cotatiilor internationale la petrol si gaze naturale. „Rezultatele financiare pozitive ale Petrom se justifica prin cresterea pretului petrolului cu 20% si a gazelor cu 45%", a explicat intr-o conferinta de presa Mariana Gheorghe, director general executiv al companiei. Dinamica preturilor la petrol si gaze a avut pe de alta parte o contributie negativa asupra segmentului marketing-rafinare. „Avansul inregistrat de preturile internationale a avut un impact pozitiv dar si unul negativ, in primul rind pe marketing-rafinare", apreciaza Reinhard Pichler, CFO al Petrom. In acest domeniu de activitate, compania a inregistrat pierderi de aproape 323 milioane euro in crestere de la 252 milioane euro in 2005. Reprezentantii companiei s-au aratat ingrijorati si de aprecierea monedei nationale fata de euro si dolar care ar putea afecta rezultatele companiei in 2007.Evolutia profitului Petrom Gazele de import s-au scumpit cu 45% Pretul la care Romania importa gaze naturale a crescut de la 200 de dolari pe mia de metri cubi in 2005 la 297 de dolari in 2006, a mai aratat Mariana Gheorghe.

In aceeasi ordine de idei, directorul Petrom apreciaza ca pe parcursul anului 2007 vor creste si preturile gazelor din productia interna. „In procesul de liberalizare a pietei anticipam ca pretul gazelor din productia interna va avea o crestere constanta. Pina in 2008 se va alinia la valorile practicate pe pietele internationale", apreciaza Mariana Gheorghe.

Pierderi din investitii pe marketing si rafinare

Una dintre cauzele care au influentat rezultatele negative pe marketing-rafinare a fost majorarea investitiilor, reiese din declaratiile reprezentantilor Petrom. Acest segment a inglobat 44% din totalul investitiilor reprezentind peste 366 de milioane de euro. Potrivit directorului companiei, banii au mers in special catre modernizari si achizitii. In retail, compania a urmarit inchiderea unitatilor neprofitabile, strategie pe care o va aplica si in 2007. Pentru aceasta, compania a pregatit un buget de investitii de aproximativ 900 de milioane de euro.

Restructurari in masa

Aproximativ 10.000 de angajati au parasit anul trecut Petrom in cadrul unui amplu proces de restructurare. Potrivit reprezentantilor companiei, programul va continua si in 2007. La sfirsitul anului trecut, compania avea 32.837 de angajati, cu aproape un sfert mai putin decit in anul precedent.

Actiunea SNP a urcat La Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Petrom au avut o dinamica superioara indicilor pietei, in urma anuntarii rezultatelor.

In prima parte a sedintei, titlurile au atins un maxim de 57,5 lei, cu circa 6,5% peste inchiderea de luni, dar si-au temperat ulterior avansul.