Celebra scriitoare Pearl Buck, fiica unor misionari americani, si-a petrecut aproape toata viata ei in China. In timpul indelungatei sale sederi in aceasta tara, scriitoarea a stiut sa patrunda intr'un mod cu totul rar pentru un occidental, felul de
Celebra scriitoare Pearl Buck, fiica unor misionari americani, si-a petrecut aproape toata viata ei in China. In timpul indelungatei sale sederi in aceasta tara, scriitoarea a stiut sa patrunda intr'un mod cu totul rar pentru un occidental, felul de viata al chinezilor. Totodata, a incercat sa castige o profunda cunoastere a marei culturi chinezesti. Opera literara a scriitoarei premiate zilele trecute cu premiul Nobel pentru literatura a inceput cu romanul "East - west wind" (1930) in care a descris conflictul dintre tineretul de azi prin moravuri perimate si de o severa disciplina familiala.
Felul subtil cu care a izbutit sa patrunda spiritul chinez, ceeace este specific acestei opere, a gasit o exprimare si mai puternica in seria monumentala de romane asupra lui Wang Lang si familiei lui, serie inceputa prin romanul " Ogorul" (1931) care a obtinut un deosebit succes. Au venit apoi la rand "Mama" (1934 ) cu subiect din viata femeilor chineze, "Tanarul razvratit "(1935), iar in 1936, "Exilul" opera semibiografica.
In 1937, Pearl Buck a scris ultimul ei roman "Flighling angel". Ultimele doua romane trateaza despre viata eroica si aspra a unei perechi de misionari in China si sunt socotite ca un panegiric al mamei d-nei Buck.
ZIUA, 7 martie 1939


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.