Premierul Tariceanu confirma faptul ca Nokia este interesata sa investeasca, la Cluj, intr-un proiect care ar crea 15.000 de locuri de munca.Presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, spune ca a avut discutii cu premierul in vederea realizarii unui nou parc industrial la Cluj, pentru care judetul va avea nevoie de sprijin de la Guvern. Parcul, numit Tetarom III, ar urma sa fie amplasat in comuna Jucu, la 25 de kilometri de Cluj, iar suma necesara amenajarii acestuia s-ar ridica la 35 de milioane de euro.

„Am discutat cu domnul premier la inceputul saptaminii si i-am spus ca sintem in discutii avansate cu Nokia, iar dumnealui s-a aratat dispus sa sustina initiativa. Noi am cerut alocarea a 30 de milioane de euro pentru introducerea utilitatilor in parcul industrial pe care intentionam sa-l infiintam. Premierul ne-a spus ca va cauta solutii, iar noi sa continuam discutiile cu Nokia", a declarat ieri Marius Nicoara. El spune ca Nokia intentioneaza sa deschida la Cluj o linie de productie, precum si un centru de cercetare-dezvoltare, aici urmind sa fie angajata forta de munca din judet. Potrivit unor informatii vehiculate in presa toamna trecuta, intentia celor de la Nokia ar fi de a crea o fabrica de asamblare a componentelor electronice.

Nokia are deja divizie la Cluj

Surse din mediul economic clujean sustin ca ar fi posibil ca investitia Nokia sa ajunga chiar la 200 de milioane de euro, daca CJ Cluj va incheia cu succes negocierile.

Terenul pe care se va situa al treilea parc industrial al Clujului face parte dintr-o proprietate de aproximativ 1.000 de hectare, adminis-trata de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV). La ultima sedinta a CJ Cluj, consilierii au aprobat o hotarire prin care se solicita trecerea a 160 de hectare, necesare parcului, din proprietatea publica si administrarea Ministerului Educatiei (prin USAMV) in proprietatea judetului. Clujul mai are doua parcuri industriale, Tetarom I si II, iar printre investitori se numara compania americana Emerson. Firma germana Ruwel s-a retras, desi anuntase initial o investitie de aproximativ 80 de mi-lioane de euro.

Nokia este prezenta deja pe piata clujeana prin firma Intellisync-SoftVision. Compania americana Intellisync a fost achizitionata de Nokia anul trecut, astfel firma SoftVision din Cluj a devenit divizie IT a gigantului finlandez.

Activitatea lor de cercetare si dezvoltare este axata pe aplicatii pentru telefonia mobila. Nokia este cel mai mare producator de telefoa-ne mobile din lume.