O alternativa mai ieftina la Discovery si un post de sport pentru barbati educati sint ultimele aparitii in grila romaneasca de tv.

Sport Klub Premium si Doq au primit ieri licenta de televiziune de la Consiliul National al Audiovizualului. Cele doua posturi sint operate in Romania de grupul Iko, care mai detine in portofoliu canalul pentru copii Minimax, Sport Klub, Cool TV si Film Plus.

In vizor: documentarele romanesti

Doq va face concurenta pe segmentul documentarelor, aducind insa in prim-plan productii europene si romanesti. Postul se va lansa in primavara acestui an si va emite, 24 de ore pe zi, documentare din „toate domeniile de activitate", potrivit reprezentantilor acestuia, prezenti la sedinta CNA. Printre programele difuzate pe Doq se vor numara documentare de calatorie, programe de divertisment, de divertisment factual, precum si biografii. „Sintem inca in negocieri pentru contractarea mai multor documentare, atit cu case de productie romanesti, cit si cu unele din afara", s-a limitat sa declare Mihai Ursoi, directorul executiv al postului Sport Klub Premium.

Sediul central al televiziunii va fi in Romania, dar postul va emite si in alte tari din Europa Centrala si de Sud-Est, cum ar fi Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Bosnia, Slovenia si Croatia.

Sport pentru educati

Sport Klub Premium s-a orientat in special spre autohtonii cu studii superioare, manageri si persoane cu functii de decizie cu virste cuprinse intre 18 si 49 de ani, dupa cum declara Mihai Ursoi. „Vrem sa le oferim si altceva decit fotbal si batai, asa ca vom miza pe tenis, baschet, ciclism, box, bowling, biliard sau golf. Vom elimina discutiile din jurul sportului, vom lasa transmisiile asa cum sint ele si vom miza pe exclusivitate", isi prezinta Ursoi crezul, care mai adauga ca principalul competitor al postului este Eurosport. Alaturi de fotbalul din primele ligi din Italia, Germania, Franta si Olanda sau partide din Argentina si Copa America, Sport Klub Premium transmite meciuri de tenis din ATP Master Series, precum si baschet din Euroliga si Campionatul Nord-American al Colegiilor.

Mai ieftini decit restul

Prezent la sedinta CNA in echipa care a solicitat licentele, Radu Morar, reprezentant Minimax a declarat ca postul Doq va reprezenta o alternativa mai ieftina la actualele posturi de documentare, el fiind distribuit, pentru cablisti, la pretul de 0,05 eurocenti per abonat. Grupul Iko a avut deja discutii cu operatorii de cablu, iar RCS si cablistii mici sint deja de acord sa retransmita posturile. „Cu UPC este putin mai greu", a mai spus el pentru MEDIAFAX.

Nisele sint destul de pline

Discovery Channel, Animal Planet sau National Geographic sint principalele concurente pentru Doq. Discovery Channel are o acoperire urbana de 81% si un profil asemanator cu National Geographic, ale carui programe ajung in peste 2,7 milioane de case din Romania. Pe acelasi segment mai activeaza insa si Viasat Explorer, Viasat History, Discovery Civilisation, Discovery Science, Discovery Travel&Living Zone Reality si Travel Channel. Eurosport, cea mai mare retea tv sportiva din Europa, este deja prezenta in 54 de tari si transmite in 20 de limbi diferite. Alaturi de Sport 1, precum si romanestile, TV Sport si Telesport, acestea sint principalele concurente pentru Sport Klub Premium.