Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri contestatia deputatei Mona Musca impotriva deciziei CNSAS, care a stabilit ca aceasta a facut politie politica.

Dupa o aminare de o saptamina, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat ieri in cazul Mona Musca-CNSAS, stabilind, definitiv si irevocabil, ca aceasta a facut politie politica. Deputata PLD a contestat, in 12 octombrie 2006, decizia Consiliului, prin care acesta stabilea ca Musca a desfasurat activitati specifice politiei politice. Prin decizia de ieri a CAB, Mona Musca devine primul politician roman al carui verdict de colaborare cu politia politica este stabilit de instanta.

Ce urmeaza

Decizia de ieri a Curtii de Apel Bucuresti va avea drept consecinta sesizarea, de catre CNSAS, a Parchetului General. CNSAS urmeaza sa primeasca, in aproximativ o luna, sentinta CAB, dupa care publica decizia de politie politica in Monitorul Oficial. „Potrivit legii, dupa publicarea deciziei, se deschide plicul cu declaratia pe proprie raspundere a deputatului, iar CNSAS sesizeaza Parchetul pentru fals in declaratii", explica Francesco Popescu, seful Biroului juridic al CNSAS. Abia o sentinta definitiva de fals in declaratii poate duce la pierderea calitatii de deputat si a altor drepturi electorale.

„55% condamnata"

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon, ne-a precizat ieri ca decizia Curtii de Apel nu are in acest moment nici o influenta in ceea ce priveste activitatea de deputat a Monei Musca. El a mai mentionat ca, in eventualul proces de fals in declaratii, „Mona Musca are 55% sanse sa fie condamnata, deoarece exista o decizie a CNSAS si cea a Curtii de Apel, dar, in acelasi timp, un avocat foarte bun ar putea obtine si achitarea".

PLD: „Musca a fost nedreptatita" Colegii din Partidul Liberal Democrat au comentat in aceeasi cheie sentinta in cazul Mona Musca:

* Theodor Stolojan, presedinte PLD: „Decizia justitiei este irevocabila, o consideram nedreapta, mai mult nu avem ce comenta".

* Raluca Turcan, deputat PLD: „Este o decizie a justitiei si trebuie sa luam act de ea, oricit de nedreapta ni s-ar parea. Vom discuta in interiorul PLD si vom discuta si cu doamna Musca si vom vedea care e viitorul politic al Domniei sale".

* Valeriu Stoica, lider PLD: „Nu inteleg aceasta solutie! Din respect pentru justitie nu vreau sa merg mai departe cu acest comentariu, desi consider ca aceasta decizie nu este justa. Important e ce-a facut din 1989 pina azi. A fost doar un accident biografic. Mona Musca are inca ceva de spus in politica. O va judeca electoratul!" (L.G., D.D.)