La bilantul de ieri al activitatii Ministerului Public pe 2006, seful statului, Traian Basescu, a iesit din nou la rampa, in fata celei mai mari adunari de procurori la care a participat vreodata. Cu un scop precis. Acela de a-i ataca pe jurnalisti,
La bilantul de ieri al activitatii Ministerului Public pe 2006, seful statului, Traian Basescu, a iesit din nou la rampa, in fata celei mai mari adunari de procurori la care a participat vreodata. Cu un scop precis. Acela de a-i ataca pe jurnalisti, dar si pe oamenii de afaceri din spatele unor trusturi de presa, care i-ar folosi pe cei dintai pentru atingerea unor interese. Care nu-i convin si care ar merita o "unda verde" in vederea anchetarii. Abil, presedintele nu si-a mai inceput discursul cu infierarea magistratilor care "ar trebui pedepsiti pentru incalcarea procedurilor", asa cum proceda la bilanturile din anii trecuti pentru a castiga popularitatea napastuitilor prin Justitie. Dimpotriva, a pozat in prietenul procurorilor. Le-a impartasit nevoile, lipsa de spatii, de personal, precum si povara prea-multelor dosare pe care le au de rezolvat anual si care impiedica starpirea infractionalitatii. Le-a gasit scuze si a cerut solutii bugetare urgente pentru eliberarea actului de justitie. Apoi, ca din senin, a atacat "o anumita parte a presei" si pe oamenii de afaceri din spatele ei care, alaturi de influenta politica, ar exercita presiunea cea mai toxica asupra procurorilor, spre a le influenta deciziile. Basescu a vorbit de ziaristi care ar fi de-a dreptul pasionati in a duce campanii de presa pentru anumite interese. A vorbit de doua ziare pe care ar fi suficient sa le citesti zilnic, pentru a afla din timp "presiunea mediatica" dictata asupra procurorilor. Apoi a pomenit de fraude cu terenuri, din nou dirijate mediatic, dar si de memorii ale unor cetateni anonimi, care ar reclama Cotrocenilor mafiile locale dintre politicieni - ziaristi si autoritati pentru influentarea unor licitatii. Printre picaturi, au fost infierati si gazetarii care au scris despre biletul prezidential legat de ALRO, exemplu al unei presiuni pe care el, Basescu - ce compatimire - a suferit-o la greu pe propria-i piele. Dupa care a venit finalul. Vestea ca vor aparea "dosare grele" si indemnurile "Izolati-va!", "Aplicati fara discriminare legea!" pentru ca altfel, fara trimiterea dupa gratii a unor nume grele, cele 22 de milioane de romani nu vor avea sentimentul ca Romania a castigat batalia cu viitorul.
Simplist in conceptie, vibrantul discurs prezidential si-a atins scopul. A creat impresia procurorilor ca au un aliat care le va spori bunastarea, inclusiv salariile. Le-a intarit unora, care au fost criticati in trecut de presa, convingerea ca au fost supusi unor "presiuni mediatice" pentru anumite interese, care se identifica cu cele ale oamenilor de afaceri din spatele respectivelor trusturi de presa. A creat senzatia ca jurnalistii care scriu despre dosarele din Justitie ar fi inamicii Justitiei si ar lucra la comanda unor patroni care, intamplator, sunt si inamiciii politici ai presedintelui. Iata cum Basescu a tintit doi iepuri dintr-o data. A asmutit procuratura pe oamenii de afaceri din spatele trusturilor de presa, dar si impotriva jurnalistilor care lucreaza la acestea si, care, uneori, il mai critica pe presedinte. Rezultatul proletarului discurs n-a ramas fara efect. La iesirea din sala, multi procurori pur si simplu s-au ferit sa mai poarte discutii cu jurnalistii din sala, pe care ii cunosteau de ani. De teama sa nu fie remarcati in prezenta lor si sa lase impresia ca nu asculta indemnul prezidential "Izolati-va!" Comportament rusinos, dar de inteles in plan uman. Sefii marilor Parchete, gratie legilor lui Macovei, pot ajunge oricand la mana lui Basescu, atunci cand vine vorba de demiteri, numiri sau promovari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.