Anul trecut, cresterea economica a fost impulsionata de perspectiva aderarii Romaniei la UE, ceea ce a incurajat atragerea semnificativa de fonduri si dezvoltarea unor segmente economice foarte importante. Majoritatea estimarilor pentru anul acesta s
Anul trecut, cresterea economica a fost impulsionata de perspectiva aderarii Romaniei la UE, ceea ce a incurajat atragerea semnificativa de fonduri si dezvoltarea unor segmente economice foarte importante. Majoritatea estimarilor pentru anul acesta si pentru anii urmatori sugereaza ca investitiile straine directe vor fi efectuate cu mai multa prudenta, ceea ce va provoca anumite riscuri pentru stabilitatea macroeconomica a tarii noastre.
O alta problema care ar trebui sa preocupe Guvernul Tariceanu este cresterea substantiala a deficitului de cont curent. Gradul de acoperire a deficitului de cont curent prin aportul investitiilor va fi cu mult sub nivelul de 70%, ceea ce va crea presiune asupra inflatiei si asupra monedei nationale. De asemenea, procesul de dezinflatie este amenintat de cresterea salariilor. Desi Banca Nationala a prognozat o rata medie a inflatiei in 2007 de 4,3%, aceasta tinta va fi greu de atins, daca Guvernul nu va lua masuri pentru sustinerea procesului dezinflationist.
Printre prioritatile Romaniei in 2007 se inscriu consolidarea pietei muncii, printr-o armonizare a cererii cu oferta si eficientizarea alocarii resurselor financiare prevazute de Planul National de Dezvoltare. Fondurile structurale si de coeziune vor constitui motorul cresterii economice pe termen lung. Daca statul si companiile private nu vor sti sa cheltuiasca eficient acesti bani, tara noastra se poate confrunta cu intarzieri foarte mari in recuperarea decalajelor de competitivitate si va tranforma Romania, din beneficiar, in contribuitor net la bugetul Uniunii.
Anul 2007 ar trebui sa marcheze armonizarea tintelor economice ale Romaniei cu obiectivele generale ale Uniunii Europene. Tara noastra are nevoie de un calendar de dezvoltare care sa prevada obiective concrete, in conformitate cu realitatile economice interne si cu dezideratele politicilor comunitare. Un exemplu potrivit in acest sens este problema energetica. In acest sens, una dintre cele mai importante obiective pe care strategia energetica nationala trebuie sa le indeplineasca este reducerea dependentei Romaniei fata de importuri de resurse energetice. Pretul resurselor energetice externe inregistreaza o tendinta crescatoare, ceea ce va conduce la deprecierea balantei comerciale si la accentuarea deficitelor externe. Astfel, reducerea importurilor energetice ar contribui, atat la reducerea dependentei Romaniei fata de resurse externe, cat si la stabilitatea macroeconomica.
Anul 2007 ar trebui sa fie un an al clarificarilor strategice pe termen lung si al coordonarii resurselor financiare, umane si educationale cu aceste proiecte de durata. Cu toate acestea, devine evident ca in anul 2007, punerea in practica a dezideratelor de dezvoltare devine imposibila. Strategia post-aderare, desi ar fi trebuit elaborata cu mult timp in urma, a fost eclipsata total de certurile interne si de interesele partizane. In conditiile date, este greu de crezut ca anul 2007 va fi mai mult decat un an al promisiunilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.