Toate cluburile vor fi obligate sa rezilieze contractele cu jandarmii si sa incheie altele cu firme private de paza pentru securitatea pe stadioane.

O petarda a dus la reprogramarea derby-ului handbalistic Dinamo-Steaua, tot o actiune a suporterilor pasionati de pirotehnie determinind echipa de hochei pe gheata HC Miercurea-Ciuc sa se retraga de pe patinoar la un meci cu Steaua. La sfirsitul saptaminii trecute, fanii olteni au aruncat cu sticle dupa arbitru la meciul cu Rapid, iar dinamovistii au fost alungati cu pietre din Timisoara. Chiar daca huliganii autohtoni nu si-au aratat inca muschii de dimensiuni europene, incidentele fiind destul de izolate si de mult mai mica amploare, autoritatile au pregatit un proiect de lege antiviolenta in sport care sa mai taie din apetitul ultrasilor.

Modelul englezesc cu garduri

In faza de laborator, presedintele LPF, Dumitru Dragomir, sustinea ca se va adopta modelul englezesc, fara jandarmi care, prin uniforma, sa incite la violenta, si cu recidivisti care sa dea cu matura prin sectia de politie la ora desfasurarii meciului. Acum, cind proiectul a ajuns in Camera Deputatilor, doar o parte din prevederile britanice se mai regasesc pe hirtie. Astfel, imaginile de la meciurile din Premier League, in care fanii respira in ceafa extremelor, nu vor fi vazute in Ro-mania, recomandarea din actul normativ fiind ca organizatorii sa dispuna „ridicarea unor garduri sau a altor obstacole rezistente, care sa delimiteze suprafata de joc si obstacolele din tribuna".

Tot cluburile trebuie sa opreasca recidivistii

Huliganii care comit frecvent acte de violenta pe stadioane au intrat inca de anul trecut in baza de date a politiei si au interdictie de intrare pe stadioane, insa nici noul proiect nu rezolva punerea in aplicare a masurii. Ca in precedenta ordonanta antiviolenta, organizatorii sint obligati sa se asigure ca recidivistii nu sint primiti pe stadion, desi intrarea la meci se face pe baza de bilet sau abonament, si nu pe baza de buletin sau pasaport. Totusi, in cazul in care sint prinsi ca au incalcat interdictia, huliganii risca pina la patru ani de inchisoare, asta in cazul in care actele lor nu se incadreaza la infractiuni mai grave. In plus, organizatorii trebuie sa asigure supravegherea video a stadionului, sa amplaseze chioscuri pentru racoritoare, servite doar in pahare de hirtie, in toate tribunele, sa nu permita accesul in stadion cu petarde, fumigene, bannere rasiste etc., sa informeze pe toate caile spectatorii cu privire la fairplay si sa anunte unitatile de jandarmi cu cinci zile inainte de evenimentul sportiv.

Jandarmii bat doar la cerere

Schimbarile de legislatie antiviolenta vor creste profiturile firmelor de protectie si paza, deoarece cluburile sint obligate sa renunte la serviciile mascatilor in favoarea firmelor de securitate civile. Jandarmii vor intra pe stadioane doar in civil, dar vor ramine sa se ocupe de ordinea publica in zona adiacenta. Ei pot asista la meciuri in civil sau in misiune oficiala, in cazul in care evenimentele sint deosebit de grave, dar numai „in baza unei cereri scrise", ceea ce ar putea face interventia tardiva si inutila. Politia si jandarmii vor taia in continuare amenzi, dar numai dupa ce turbulentii vor fi adusi de mina de angajatii firmelor de paza.

Amenzi mari pentru obscenitati Paleta de sanctiuni este destul de larga, iar cei vizati de nerespectarea normelor de siguranta pe stadioane sint atit spectatorii sau cluburile, cit si, dupa caz, societatile angajate sa asigure securitatea. Printre amenintarile punitive sau privative de libertate se remarca urmatoarele:

* amenda de la 500 la 1.500 lei sau prestarea a 100-300 ore in folosul comunitatii pentru cei care arunca bunuri mobile sau imobile in teren sau in directia altor spectatori sau care scandeaza obscen la adresa oficialilor sau a fortelor de ordine;

* amenda de la 10.000 la 50.000 lei si suspendarea pe o perioada de la sase luni la un an a dreptului de a organiza competitii, pentru cluburile care nu pun la dispozitia fortelor de ordine un punct de comanda, nu supravegheaza video comportamentul suporterilor, nu pun bariere intre spectatori si terenul de joc sau permit accesul in arena al unor persoane aflate in stare de ebrietate;

* inchisoare de la 6 luni la 3 ani pentru cei care detin in interiorul unei arene torte, faclii, artificii, petarde, materiale explozive, incendiare sau fumigene;

* se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 4 ani utilizarea intr-o baza sportiva, inainte, in timpul sau dupa incheierea jocului, a tortelor, facliilor, artificiilor, petardelor, materialelor explozive, incendiare sau fumigene. (D.S.)

Cum e combatuta violenta in sport de alte tari Cadru general UE: Conventia europeana privind violenta, adoptata la Strasbourg in 1985, prevede „sa fie excluse de pe stadioane, de la meciuri, sau, in masura in care juridic este posibil, sa fie interzis accesul in cadrul acestora tuturor persoanelor cunoscute ca turbulente sau potential turbulente". Recomandarea Consiliului UE din 17 noiembrie 2003 prevede ca „statele membre sint invitate sa examineze posibilitatea introducerii de dispozitii care sa stabileasca un mecanism care sa permita interzicerea accesului pe stadioane (…) a indivizilor despre care se cunoaste faptul ca au savirsit acte de violenta cu ocazia meciurilor de fotbal".

* Franta: Recidivistii sint sanctionati cu interzicerea accesului la competitii pe o perioada ce nu poate depasi cinci ani, avind obligatia sa se prezinte periodic la convocari organizate de autoritatile desemnate de instanta. Introducerea bauturilor alcoolice pe stadion se amendeaza cu 7.500 de euro, iar lipsa sistemelor de supraveghere video, cu 15.000 de euro. Incitarea la violenta inseamna inchisoare.

* Italia: 1-4 ani de inchisoare pentru persoanele care arunca petarde, fumigene etc., pedeapsa fiind mai mare daca se provoaca daune unei persoane sau se intrerupe meciul. Vinzarea biletelor in bloc este interzisa, iar stadioanele care nu respecta 100% normele vor gazdui meciuri cu portile inchise. Cluburile care incalca regulile risca amenzi de 20-100.000 de euro.

* Anglia: Legea contraventiilor in fotbal functioneaza din 1991 si prevede sanctiuni punctuale pentru fapte antisociale produse cu doua ore inainte sau dupa meci.

* Belgia: Sint folositi stewarzii in locul fortelor de politie sau jandarmi. Specula de bilete se pedepseste cu inchisoarea pina la trei ani.