Caricaturistul editorialelor din „Cotidianul", artistul Devis Grebu, a deschis o expozitie la Ministerul Culturii si Cultelor.

Expozitia este dedicata ilustratiilor sale satirice aparute in ziarul nostru. La vernisaj au fost prezenti, printre altii, directorul Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, consilierul prezidential Teodor Baconsky si, din partea gazdelor, secretarul general al MCC, Virgil Nitulescu.

Intors in Romania dupa 37 de ani de exil, artistul a raspuns provocarii ziarului „Cotidianul" de a insoti editorialele zilnice cu comentarii grafice. De multe ori mai „rele" decit opiniile scrise, caricaturile lui Devis Grebu fac deliciul lecturii.

„Vreau sa fiu si eu injurat!"

Devis Grebu s-a definit ca o persoana neastimparata si pe deplin implicata: „Studentii mei de la New York spuneau despre mine ca sint «a teacher who cares», si chiar asa si sint: ma dedic muncii cu totul si nu fac niciodata lucrurile pe jumatate".

Pentru ca satirele sale grafice fac parte integranta din articolele care ii ataca pe mai-marii zilei, artistul este gata sa suporte toate consecintele, ba chiar si-ar dori un feedback mai puternic: „Jurnalistii sint injurati de catre politicieni si cititori deopotriva, pe forum curg riuri de injurii, dar nimeni nu zice nimic de caricaturile mele. Vreau si eu sa fiu injurat, sa primesc o amenintare cu bomba, ceva! Sa am garantia faptului ca nu muncesc degeaba".

Horia-Roman Patapievici l-a salutat in lipsa pe creatorul layoutului de la „Cotidianul", pe Iulian Puiu, care, prin ideea de a completa opiniile cu caricaturi, le da cititorilor sansa sa respire. „Prin astfel de «respiratii», presa poate deveni un eveniment cultural", a mai spus Patapievici.

„Grebu ciupeste nesimtirea"

Cei prezenti, ei insisi „personaje" ale lui Devis Grebu, l-au asigurat de faptul ca lucrarile sale nu au trecut nicidecum neobservate. „Rodica Stanoiu, Vadim sau Jiji asa cum i-a «vazut» Grebu sint de-a dreptul indimenticabili", a spus Patapievici. Artistul pare ca reuseste sa dea glorie artistica unor personaje altfel cu totul mediocre.

Teodor Baconsky, unul dintre editorialistii de la „Cotidianul", a marturisit ca isi da seama daca textul sau e bun in functie de caricatura care-l insoteste: „Daca poanta din caricatura e trasa de par, inseamna ca textul meu nu a fost suficient de percutant". Baconsky a mai apreciat si faptul ca lucrarile lui Grebu „ciupesc nesimtirea general umana, si nu pe omul insusi. Grebu ataca ipostazierile nefericite ale omenescului, nu se lupta cu un prost anume, ci cu prostia omeneasca in sine".