Presiuni pe afaceri cu terenuri
Seful statului a vorbit, cu ocazia bilantului Parchetului General, despre cele mai mari afaceri din ultima vreme - fraudele cu terenuri - si a cerut procurorilor sa-si canalizeze atentia in aceasta directi
Presiuni pe afaceri cu terenuri
Seful statului a vorbit, cu ocazia bilantului Parchetului General, despre cele mai mari afaceri din ultima vreme - fraudele cu terenuri - si a cerut procurorilor sa-si canalizeze atentia in aceasta directie. El a spus ca "presiunea legata de terenuri este uriasa" si ca aceasta reuneste interese ale unor afaceristi, politicieni si oameni din presa. Referitor la "presiunea din media", desi nu a dat nume, Basescu a vorbit de "ziare specializate" din care poti afla dinainte ce se intampla in dosare, specificand ca exista doua cotidiane in care se face din timp "pregatirea asupra solutiei, pregatirea mediatica". El a cerut procurorilor sa nu se lase influentati de "cativa ziaristi care fac campanie de presa" si "oameni de afaceri care dau dedicatii", aratand ca alaturi de influenta politica "presiunea mediatica este una din cele mai toxice modalitati de a se influenta decizia procurorilor".
Nefericita abordare
Presedintele s-a referit si la o "nefericita abordare" a unor ziaristi, care au scris despre implicarea sa in cazul ALRO Slatina, prin cunoscuta rezolutie pusa pe un memoriu. "Eu puneam rezolutie pe un memoriu care viza cu totul altceva, investitii de un miliard, abia in aprilie 2006. Dar pe presiunea mediatica, pe joc, a rezultat ca o rezolutie pe un memoriu este biletel si mai afli ca un contract care era semnat cu sapte luni inainte se semnase in urma rezolutiei tale", a spus seful statului.
Basescu a anuntat ca in curand vor aparea "dosare grele care mai devreme sau mai tarziu se vor apropia de finalizare, care vor viza persoane politice importante". "Aplicati legea fara discriminare, indiferent la ce campanii sunteti supusi", le-a transmis presedintele procurorilor. Basescu a concluzionat ca numai asa se va crea impresia cetateanului de rand ca nimeni nu e mai presus de lege si Romania va castiga batalia cu viitorul: "Fara dosare cu oameni importanti, nimeni nu va crede (...) sa ne tratati pe toti cei 22 milioane de romani in mod egal".
Zona sensibila a influentei
Pe de alta parte, seful statului a recunoscut lipsa infrastructurii necesare bunei functionari a parchetelor si a cerut gasirea fondurilor necesare, inclusiv prin rectificare de buget. Basescu a aratat ca la 1500 de dosare pe an nu se poate cere nici unui procuror rezultate si eficienta. El a vorbit de lipsa de spatii si de faptul ca uneori, obtinerea unei camere, doua in plus pentru birouri se transforma intr-o "forma de negociere". Basescu a dat un avertisment factorilor de raspundere pentru a gasi solutii de redresare logistica si a subliniat prioritatea problemei salarizarii mai bune a procurorilor. Seful statul a pomenit si de "zona sensibila a influentei" mentionand ca-i pare rau ca a uitat pe birou la Cotroceni un memoriu de la un cetatean din Cluj, care i-a semnalat legaturile unor magistrati cu oameni de afaceri, politicieni si ziaristi pentru aranjarea unei licitatii. Basescu a afirmat ca a scris pe coltul memoriului un mesaj catre procurorul general "Rog analiza si rezolvare legala" si a promis ca in cateva ore il va trimite procurorului general Laura Kovesi.
Victor Ponta, vicepresedinte PSD:
Raportari de la Morar si Macovei
Vicepresedintele PSD pe probleme de Justitie, Victor Ponta, a declarat, ieri, ca estimarile lui Traian Basescu privind "dosarele grele" care ii vor viza pe politicieni sunt facute in baza informatiilor furnizate de Monica Macovei si Daniel Morar. Ponta a afirmat ca ministrul Justitiei si procurorul-sef al DNA ii raporteaza in fiecare zi presedintelui "ce dosare fac si cui mai trebuie sa-i faca dosare". "M-am uitat astazi (ieri - n.r.) la sedinta de bilant si am fost foarte trist, ca fost procuror. M-am gandit ca am participat si eu la vreo sase sau sapte bilanturi si nu am intalnit niciodata vreun presedinte care sa vina sa le spuna procurorilor: Sunteti independenti, dar urmeaza sa faceti dosare, va spun eu la care politicieni sa faceti dosare!?", a aratat Ponta. "Nu este normal ca un presedinte sa faca astfel de declaratii, dar era de asteptat. Toata lumea era foarte cuminte, disciplinata, asteptau sa vina seful cel mare si sa spuna ce mai au de facut si cui mai trebuie sa-i gaseasca dosare penale. Nu asa se face Justitie. Cat vor fi doamna Macovei si domnul Morar acolo, nu se va schimba nimic in bine", a opinat Ponta. (R.A.)
Ludovic Orban, vicepresedinte PNL:
Discursul, dovada imixtiunii
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a sustinut ieri ca afirmatiile sefului statului privind dosarele care vor viza politicieni reprezinta "dovada clara a imixtiunii in justitie" si a precizat ca lupta anticoruptie nu se face prin "amenintari" si "insinuari". "Declaratia de astazi (ieri - n.r.) a lui Basescu este dovada clara a imixtiunii in activitatea justitiei, a faptului ca presedintele incearca sa isi subordoneze parchetul. Declaratiile sefului statului sunt fara precedent si arata ca locatarul de la Cotroceni foloseste Parchetul ca pe o arma impotriva celor pe care ii considera adversari", a declarat Orban. Potrivit acestuia, lupta anticoruptie nu se face prin amenintari si insinuari, ci printr-o justitie independenta si profesionista. "Adevarata lupta impotriva coruptiei nu se face cu amenintari si insinuari de tot felul, ci presupune o justitie independenta, profesionista, care sa nu fie in slujba unui partid sau a unei personalitati politice", a adaugat vicepresedintele liberal. (R.G.)
Premierul nu se simte vizat
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri, ca nu se simte vizat de declaratiile presedintelui Traian Basescu, dar ca nu intelege de unde cunoaste seful statului detalii despre activitatea justitiei. "Nu ma simt vizat de vreun dosar, dar sunt mirat ca presedintele Basescu vorbeste de astfel de lucruri, in conditiile in care in Romania exista o separatie a puterilor in stat. Eu, ca prim-ministru, nu sunt informat ce face justitia. Nu cunosc de unde stie presedintele", a spus Tariceanu. (R.A.)
Corneliu Vadim Tudor, presedinte PRM:
Isi santajeaza adversarii politici
Presedintele PRM Vadim Tudor sustine ca Traian Basescu se refera, cand vorbeste despre oamenii politici care au dosare, la dosarele adversarilor politici Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu si altii. El a sustinut ca aceste "amenintari" demonstreaza "caracterul de securist prost al lui Basescu, care practica pe fata cel mai nerusinat santaj din istoria moderna a Romaniei". "Avand in vedere persoanele cu care se tot lupta el bezmetic de circa 2 ani, pot banui ca se refera la dosare care ii privesc pe Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu si altii, care au indraznit sa-i arate cu degetul pingeaua groasa a obrazului", a apreciat liderul PRM, citat de Mediafax. El a mai spus ca ar trebui sa le fie rusine procurorilor, care "au stat ca niste marionete" si au ascultat "aberatiile lui Traian Basescu". Vadim a sustinut ca Basescu simte nevoia periodic de a strange laolalta fie politia, fie "procuratura", fie serviciile secrete, pentru a-si face curaj si a indeparta acuzatiile care planeaza asupra lui. "Pana una-alta, Basescu este singurul sef de stat din lume inculpat penal", a spus Tribunul. (R.G.)
Marko Bela, presedinte UDMR:
Basescu sa-i informeze pe cei cu dosare
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, ca, daca presedintele Traian Basescu are informatii privind dosarele grele ale unor persoane importante, atunci acesta ar trebui sa-i informeze si pe cei vizati. "Aceste declaratii pot fi interpretate de unii ca o amenintare si nu cred ca e bine. Actorii vietii politice ar trebui sa se abtina de la astfel de declaratii care pot fi interpretate ca o amenintare", a spus Marko. El a aratat ca UDMR nu are informatii privind dosare grele ale unor persoane importante si a apreciat ca este foarte bine daca se face ordine in dosarele marilor corupti. (R.I.P.)
Lipsa acuta de procurori
Procurorul General al Romaniei, Laura Kovesi, a prezentat realizarile procurorilor din 2006, semnaland incarcatura extrem de mare pe care o au unii dintre ei - pana la 1600 de dosare pe an -, dar si faptul ca exista in continuare un insemnat numar de posturi vacante (544 din totalul de 2600 de posturi), motive care genereaza solutionari cu intarziere, suspiciuni de impartialitate si nemultumirile justitiabililor. Spre comparatie, s-a aratat ca in Germania, un procuror solutioneaza in medie 450 de cauze pe an. La nivelul Parchetului Inaltei Curti s-a inregistrat "o stare de pasivitate", in anul trecut fiind emise doar 19 rechizitorii, la un numar de 65 de procurori. (R.S.)
Kovesi vrea colaborare cu presa
Procurorul General a pus mare accent pe relatia Parchetelor cu mass media, aratand ca "jurnalistii, principalii critici ai activitatii noastre, nu trebuie priviti ca adversari ai procurorilor" si ca trebuie inteles ca acestia incearca aflarea adevarului. Cu referiri directe la activitatea purtatorilor de cuvant ai parchetelor, Kovesi a precizat ca "tacerea nu este o solutie viabila, reactia noastra, prin vocea purtatorului de cuvant, trebuie sa fie bazata intotdeauna doar pe adevar". De altfel, in legatura cu relatia presa-magistrati, mai multi jurnalisti i-au trimis ieri procurorului general un protest in legatura cu slaba comunicare a biroului de presa al DNA, care intarzie sau refuza sa ofere informatiile solicitate. Revenind la discursul procurorului general, acesta a cerut procurorilor: "Va cer sa puneti capat declinarilor de competenta nejustificate care, de multe ori, par a fi facute din dorinta de a bifa in registru o cauza inchisa si de a transfera responsabilitatea unei solutii (...) sa fim preocupati de perceptia societatii asupra activitatii Ministerului Public nu pentru ca suntem monitorizati de Uniunea Europeana, ci pentru noi si pentru cetatenii care apeleaza la Justitie". (R.S.)
Sfaturi etice
Vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, a cerut procurorilor din judete sa nu mai raspunda invitatiilor facute de prefecti, primari si alte oficialitati locale, pentru ca se nasc legaturi din cauza carora treburile nu merg. Chiujdea a aratat ca pe rolul CSM sunt noua cazuri disciplinare in care sunt implicati procurori. La randul sau, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a transmis un mesaj ferm de a nu se "incalca norma de procedura", justificand faptul ca imaginea Justitiei are de suferit atunci cand astfel de cazuri ajung sa fie mediatizate. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a pus accentul pe lipsa acuta de procurori, aratand ca exista un procuror la 23 de politisti, medie cu mult sub cea din alte state europene, motiv pentru care anchetele treneaza. (R.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.