"Analiza situatiei internationale arata ca apelul la forta militara, in politica statelor conducatoare, creste la nivel mondial", apreciaza Consiliul intr-un document care precede un "proiect de redactare a unei noi doctrine militare". "Sunt implemen
"Analiza situatiei internationale arata ca apelul la forta militara, in politica statelor conducatoare, creste la nivel mondial", apreciaza Consiliul intr-un document care precede un "proiect de redactare a unei noi doctrine militare". "Sunt implementate noi mijloace de lupta, felul in care se foloseste forta s-a schimbat, configuratia prezentelor militare este schimbata, aliantele militare, in special NATO, sunt intarite, iar fortele armate sunt inca folosite ca principal argument in indeplinirea scopurilor politice si economice", este modul prin care Rusia avertizeaza voalat Statele Unite ca, daca nu isi reevalueaza strategia - in special cea din zona istmului ponto-baltic si a zonei caspice -, doctrina Rusiei s-ar putea sa bage Razboiul cald-rece in clasorul cu vechituri. Este vremea unui nou razboi. O spunea chiar Vladimir Putin, dupa ce Pentagonul a infipt pilonii scutului american anti-racheta in Cehia si Polonia: "Toate replicile noastre vor fi asimetrice si cu un inalt grad de eficacitate."
Pentru noi, accentuarea agresivitatii Rusiei era asteptata demult. In paginile cartii "AXA, Noua Romanie la Marea Neagra", publicata in 2005, redam, alaturi de colegul meu George Damian si cu aceeasi credinta ca si acum, directiile noii politici romanesti rasaritene, dupa cum bine observa reputatul analist Tom Gallagher. In materialul "Nori gri deasupra Marii Negre" surprindeam contraatacul strategilor rusi la planurile SUA din zona - prin creierul Gleb Pavlovski - si punctam un studiu geostrategic si geopolitic pentru decada 2005-2015, pus la dispozitia ZIUA, in care analisti militari si de intelligence ai agentiei Stratfor previzionau sumbru: pana in 2015 Rusia va renaste si isi va revendica fostele teritorii, incepand cu Balticele si Georgia si isi va reintoarce armatele la granitele Poloniei si Romaniei. De atunci, razboiul serviciilor secrete de la Rasarit impotriva Romaniei s-a intetit, elitele necunoscute ale tarii, inteligentele anonime ale serviciilor de informatii, fiind nevoite sa actioneze pe doua fronturi larg deschise: intern si extern.
Tot in aceeasi "AXA" militam pentru o strategie nationala privind romanitatea rasariteana, care sa includa si prevenirea unor situatii provocatoare speciale, cum sunt ultimele afronturi "moldovenesti" la adresa Romaniei. Nu a venit, desi ex-ministrul extern M.R. Ungureanu este cotat drept singurul "moldovean" din Guvern. Daca ar fi sa vie insa aceasta politica ar trebui sa nu uitam de cei care intr-adevar conteaza in istoria Romaniei. Ionel I.C. Bratianu, unul din cei care a contribuit la dizolvarea agenturii NKVD-PCR pentru ca promova tezele anti-romanesti ale "moldovenismului", aceleasi teorii staliniste resapate azi la Bucuresti de ghemul de anti-romani din jurul Soros-GDS. Spune, marele national-liberal: "Vecinatatea cu Rusia - iata principiul de la care trebuie sa porneasca nu numai politica noastra spre Rasarit, dar toata politica noastra externa. Vecinatatea cu Rusia - nu sentimentele, nu afinitatile rasiale sau culturale, nu interesele economice comanda politica noastra externa. Merg cu acela, oricare ar fi el, care-mi da mai multa certitudine ca ma va apara contra Rusiei; dar nu cu armele, caci sortii unui razboi cu Rusia sunt foarte problematici, chiar cand in joc este cea mai puternica armata din Europa, ci prin mijloace pacifiste. Sunt sigur de Rusia, atata vreme cat sunt mai tare pe terenul diplomatic si pe acela al aliantelor; din momentul in care s-a dezlantuit razboiul, partida poate fi socotita ca pierduta..."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.