Mai multe grupuri energetice din Germania, Franta si Benelux planuiesc sa isi uneasca retelele de distributie sub egida unei companii unice controlate de ele si create special in acest sens.

Comisia Europeana urmareste cresterea gradului de competitivitate pe piata energetica europeana, una dintre masurile avute in vedere fiind separarea activitatilor de productie de cele de distributie.

Primele lovite de o astfel de masura ar fi monopolurile nationale, care de altfel s-au si opus deschis planurilor Comisiei. Companiile protestatare, cu precadere cele din Germania si Franta, sustin ca intentiile oficialilor europeni, de a le cere sa renunte la activitatile de distributie si de a ramine numai producatori, sint adevarate ordine de expropriere.

Pentru a-si pastra totusi controlul asupra ambelor tipuri de activitati, informeaza publicatia „Süddeutsche Zeitung" citata de NewsIn, companiile europene vor recurge la un artificiu: mai multe grupuri energetice vor crea o societate de distributie comuna care sa preia proprietatea si managementul retelelor de distributie transfrontaliere. Aceasta solutie permite grupurilor energetice sa pastreze controlul de facto asupra distributiei, in vreme ce formal se supun normelor europene asupra competitiei in domeniul energetic.