Presedintele stie ca procurorii lucreaza la dosare „grele" in care sint vizati „politicieni importanti". Voiculescu spune ca se pregateste suspendarea lui Tariceanu.

„In ceea ce va priveste, es-timez ca vor fi dosare grele, care mai devreme sau mai tirziu se vor apropia de finalizare si care vor viza persoane politice importante", a afirmat presedintele Traian Basescu ieri, la bilantul Ministerului Public. Seful statului le-a dat procurorilor o singura indicatie: „Sa ne tratati pe toti cei 22 de milioane de romani in mod egal. (…) Aplicati fara discriminare legea, indiferent la ce campanii veti fi supusi!".

Ziare-menghina

Basescu s-a referit explicit la campaniile de presa prin care se fac presiuni asupra magistratilor. „Uneori, si nu ma refer la toata presa, dar sint ziare specializate, daca vrei sa vezi cind un anume domn trebuie sa apara in fata instantelor, este suficient sa te uiti la doua ziare si vei afla ca domnul X are proces miine sau poimiine si se face pregatirea asupra solutiei, pregatirea mediatica", a spus Basescu.

Seful statului a tinut sa nu-i evalueze pe toti, la gramada: „Nu ma refer la presa in general, dar sint citiva ziaristi care au pasiunea de a influenta justitia prin campanii de presa sau citiva oameni interesati care, dispunind de mijloace de presa, isi servesc interesul creind campanii in acest sens. Nu o sa fac nominalizari pentru ca se va spune ca Basescu a dat o indicatie procurorilor. Nu voi da nici un fel de nume, dar le traiti pe pielea dumneavoastra".

Voiculescu arunca „bomba"

Declaratia presedintelui privind dosarele „grele" instrumentate de procurori a pus pe jar intreaga scena politica. Opozitia si PNL l-au acuzat pe Basescu de imixtiune in treburile Justitiei, intrebindu-l de unde stie ce dosare pregatesc procurorii?

Liderul PC, Dan Voiculescu, a mers mai departe si a declarat ca detine informatii potrivit carora, pina simbata, „va fi sesizata comisia speciala de la Palatul Cotroceni pentru suspendarea premierului Tariceanu", intr-un dosar ce vizeaza lucrarile de modernizare de la Portile de Fier. Voiculescu nu a dorit sa dezvaluie sursa informatiilor si a precizat ca declaratia sa nu vine in continuarea unui articol de presa aparut marti in „Jurnalul National", ziar patronat de familia liderului PC.

Bilbiieli conservatoare

Informatia furnizata de Voiculescu are insa din start o mare problema: daca Tariceanu va fi anchetat pentru o fapta facuta in calitatea de fost ministru al Industriilor, Parchetul nu are nevoie de avizul comisiei de la Cotroceni.

In ceea ce priveste suspendarea premierului din functie, Constitutia prevede ca presedintele Romaniei poate cere suspendarea daca s-a inceput urmarirea penala (cazul ministrilor care comit infractiuni in exercitiul functiei) sau opereaza automat daca ministrul este trimis in judecata. Cum Tariceanu este si deputat, trebuie ca Parlamentul sa aprobe declansarea urmaririi penale.

Tariceanu nu se simte vizat

In ciuda agitatiei create, Tariceanu sustine ca nu se simte vizat de vreun dosar al procurorilor. „Nu ma simt vizat de vreun dosar. M-a mirat ca presedintele Basescu vorbeste de astfel de lucruri, in conditiile in care exista o separatie a puterilor in stat. Eu, ca prim-ministru, nu sint informat de ce face justitia. Nu cunosc de unde stie presedintele", a spus Tariceanu.

Cu toate acestea, premierul recunoaste existenta unui dosar privind retehnologizarea Portilor de Fier. „In spatele acestui dosar a fost PSD, acum au venit alti tovarasi politici. Constat ca, astazi, subiectele de preocupare ale PSD au devenit si subiecte pentru anumiti oameni importanti din diferite domenii. Este un semn ca exista o continuitate intre PSD si unii dintre cei de astazi", a conchis liderul PNL. (Lucian Gheorghiu, Cristian Oprea)

Al patrulea bilet Basescu a mai scris un „biletel". De data aceasta pentru procurorul general, prin care ii inainteaza un memoriu primit la Palatul Cotroceni de la un cetatean din Cluj . „Pe care am scris «catre doamna procuror general, rog analiza si solutie legala»", a precizat presedintele. In opinia sa, daca ceea ce scrie in memoriu „se confirma, este proba impletirii intereselor intre politic, oameni de afaceri, oameni de presa si, din pacate, chiar unii magistrati implicati intr-un proces de impingere a realitatii unei licitatii. Aceasta impletire, in mod deosebit pe plan local, a unei «bune vecinatati» intre institutii nu este cel mai bun lucru si trebuie eradicat". Surse din mediul judiciar sustin ca memoriul adnotat de presedinte ii apartine controversatului om de afaceri Arpad Paszkany. Patronul CFR Cluj este cercetat de DIICOT.

Acuzatii Ludovic Orban, vicepresedinte PNL: „Declaratia de astazi (marti - n.r.) a lui Basescu este dovada clara a imixtiunii in activitatea justitiei, a faptului ca presedintele incearca sa isi subordoneze Parchetul".

Marko Bela, presedinte UDMR: „Aceste declaratii pot fi interpretate de unii ca o amenintare si nu cred ca e bine", sustine Marko.

Dan Voiculescu, presedinte PC: „Nu este normal ca presedintele sa cunoasca a priori dosarele penale, indiferent ale cui sint ele". (D.D.)

DNA a trimis dosarul la DIICOT Seful DNA, Daniel Morar, a confirmat ieri existenta unui dosar referitor la modernizarea Portilor de Fier.

Daniel Morar a precizat ca aceasta cauza a fost disjunsa din dosarul Hidroelectrica. DNA a considerat ca nu este de competenta sa si l-a trimis la DIICOT. Afacerea privind modernizarea Portilor de Fier (PF) I si II s-a intins pe mai multe guvernari. Ea a inceput in 1997, cind, la initiativa ministrului Economiei de atunci, Calin Popescu Tariceanu, guvernul Ciorbea a decis sa incredinteze direct firmei Sulzer Hydro, devenita ulterior VA TECH, contractul privind retehnologizarea PF 1. Guvernul si-a motivat decizia prin faptul ca nu mai era timp de asteptat, existind pericolul producerii unor defectiuni majore. Contractul de la PF I a costat 160 de milioane de dolari.

In noiembrie 2002, VA TECH s-a oferit sa retehnologizeze si PF II, pentru suma de 98 de milioane de euro. Oferta a fost refuzata initial, insa, dupa venirea la putere a guvernului Nastase, ministrul de atunci al Economiei, Dan Ioan Popescu, a decis ca Hidroelectrica sa accepte propunerea, dar la un pret mai mare, de 122 de milioane de euro. Si acest contract a fost oferit tot prin incredintare directa. VA TECH nu a facut nimic la PF II timp de doi ani, in schimb pretul contractului a crescut, inexplicabil, la 200 de milioane de euro. Banii pentru plata contractelor au fost obtinuti din credite. Suma finala, cu tot cu dobinzi, poate ajunge la 600-700 de milioane de euro.

Pentru o lucrare asemanatoare, sirbii au platit doar 100 de milioane de euro. Explicatia: ei au facut licitatie si apoi au cerut avizul Parlamentului. (George Lacatus, Cristian Stanescu)ALRO la rind Daniel Morar a anuntat ieri declansarea cercetarilor penale intr-un alt scandal la ordinea zilei: privatizarea ALRO SA Slatina, proprietate a grupului rus Marco Industries. DNA suspecteaza existenta unor fapte de coruptie pentru ca, in 2002, AVAS a vindut lui Marco Industries un procent minoritar din actiunile ALRO pentru ca acesta era suficient rusilor sa obtina controlul societatii, din moment ce ei cumparasera de pe piata de capital 40 la suta. Pretul pentru care s-a renuntat la ALRO a fost de doar 11 milioane de dolari. (C.S., M.N.)