Membrii Colegiului CNSAS s-au incaierat ieri, intr-o sedinta al carei protagonist a fost deputatul PRM Marcu Tudor. Membrii Colegiului au decis sa dea un verdict in cazul fratelui lui Vadim, insa nu le-a iesit. Absurdul situatiei a fost completat de
Membrii Colegiului CNSAS s-au incaierat ieri, intr-o sedinta al carei protagonist a fost deputatul PRM Marcu Tudor. Membrii Colegiului au decis sa dea un verdict in cazul fratelui lui Vadim, insa nu le-a iesit. Absurdul situatiei a fost completat de faptul ca doi dintre membrii Colegiului s-au trecut absenti, desi s-au prezentat bine-mersi la sedinta. Gestul celor doi nu a fost intamplator. Corneliu Turianu si Florian Chiritescu au boicotat cvorumul de sedinta pentru ca Marcu Tudor sa nu fie scos turnator.
Stratagema Turianu-Chiritescu
Dupa ce initial, in cursul zilei de ieri, surse din CNSAS declarasera ca votul i-a fost favorabil lui Marcu Tudor, in urma unor "vicii de procedura grave", ulterior situatia s-a schimbat. Totul a pornit de la faptul ca doi dintre membrii Colegiului, Corneliu Turianu si Florian Chiritescu s-au trecut absenti in condica de prezenta, desi au participat la sedinta. Urmare a acestei strategii s-a ajuns la concluzia ca votul asupra cazului Marcu Tudor nu poate fi valabil, pentru ca nu a existat cvorum. Potrivit unor surse din CNSAS, Turianu si Chiritescu nu s-au trecut intamplator absenti in condica. Daca cei doi ar fi votat, dupa cum era de asteptat in favoarea lui Marcu Tudor, atunci ar fi fost paritate la scrutin. In conditiile in care Cazimir Ionescu, Constantin Buchet si Laurentiu Tanase au votat pentru albirea lui Marcu Tudor, iar Ticu Dumitrescu, Mircea Dinescu, Virgiliu Tarau, Dragos Petrescu si Claudiu Secasiu au votat pentru verdictul de politie politica, daca Turianu si Chiritescu ar fi votat si ei s-ar fi ajuns la o situatie de paritate. Iar in acest caz, Marcu Tudor ar fi primit verdict de politie politica pentru ca, in caz de paritate, votul presedintelui Colegiului, Claudiu Secasiu, este decisiv.
"Revansarzii! Retrograzii!"
Potrivit unor surse din cadrul CNSAS, sedinta de ieri i-a adus pe membrii Colegiului aproape de bataie. Sursele au precizat ca sustinatorii cauzei lui Marcu Tudor l-au acoperit pe fratele lui Vadim Tudor cu laude si osanale in timpul sedintei. "Aproape toti sustinatorii lui Marcu au vorbit despre meritele acestui ofiter. Si strigau catre ceilalti: <<cum e posibil? cum indrazniti?>>", au spus sursele din CNSAS. Potrivit acestora, cel mai fervent aparator al lui Marcu Tudor a fost Corneliu Turianu. Aceleasi surse au sustinut ca unul dintre aparatorii lui Marcu Tudor a ajuns, la un moment dat, in timpul sedintei, sa strige catre ceilalti: "Revansarzii! Retrograzii!"
Cazul Marcu, amanat de un an
Decizia CNSAS in ceea ce-l priveste pe deputatul PRM Marcu Tudor ar fi trebuit sa fie luata inca de acum un an. Ultima sedinta a CNSAS vizandu-l pe deputatul PRM, din septembrie 2006, i-a intaratat ca si ieri pe membrii Colegiului. Sedinta tensionata de atunci l-a scos in strada, la propriu, pe Mircea Dinescu. Acesta a sustinut ca la dosarul lui Marcu Tudor au aparut elemente noi, care demonstreaza ca a facut politie politica. Dinescu a vorbit, la acea data, despre un angajament si o nota in care ofiterii apreciau colaborarea cu Marcu Tudor in momentul in care, datorita intrarii in PCR, la nivel formal a incetat sa mai fie informator. De asemenea, spunea Dinescu, ar fi existat dovezi care atestau ca Marcu Tudor ar fi turnat un ofiter care "asculta posturi de radio dusmanoase". Tot atunci, Mircea Dinescu l-a acuzat pe secretarul Colegiului, Constantin Buchet, propus de PRM, ca s-a implicat nepermis in derularea acestui caz. Concret, Buchet ar fi prezentat colegilor sai o hartie in care fostul ofiter din armata, cu care a lucrat Marcu Tudor, declara ca fratele lui Vadim nu i-a facut rau prin informatiile pe care le-a dat Securitatii despre el.
Dana ramane turnatoare
Mircea PAUN - Ziua foto Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri contestatia Monei Musca impotriva deciziei CNSAS prin care se stabilise ca aceasta facuse politie politica. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva si irevocabila si nu mai poate fi atacata in instanta.
Prin decizia de ieri, Curtea a decis ca Mona Musca a facut politie politica, stabilindu-se astfel ca notele informative semnate de aceasta au incalcat drepturile omului si au sustinut Securitatea in instaurarea sau mentinerea unui regim de teroare. Urmare a deciziei Curtii de Apel, exista posibilitatea ca Parchetul sa se autosesizeze in acest caz, iar Mona Musca sa fie cercetata pentru fals in declaratii. Aceasta pentru ca fostul ministru liberal a sustinut, la momentul accederii in Parlament, ca nu a colaborat cu Securitatea. Ulterior, CNSAS a dezvaluit ca Musca a semnat un angajament in 1977, in perioada in care era asistent la Universitatea din Timisoara, a semnat note informative si a avut si nume conspirativ: Dana.
In replica la decizia Curtii, avocatul Monei Musca in aceasta cauza, Valeriu Stoica, a spus ieri ca verdictul este "nedrept". "Nu inteleg aceasta solutie. Din respect pentru justitie, nu vreau sa merg mai departe cu acest comentariu. Cred insa ca este o solutie nedreapta", a spus Stoica, la Realitatea TV. Liderul PLD a mai sustinut ca Musca nu poate fi trasa la raspundere pentru fals in declaratii. "Abia din acest moment se poate trage o asemenea concluzie, numai daca de acum inainte s-ar face o declaratie contrara hotararii, se poate vorbi de o asemenea incalcare a legii", a explicat Stoica.
Musca ramane parlamentar
Pe de alta parte, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, conservatorul Sergiu Andon, a sustinut, urmare de deciziei Curtii de ieri, ca Monei Musca nu i se poate retrage mandatul doar pentru uz de fals in declaratii. "Stiu ca toata lumea se gandeste daca urmeaza automat retragerea mandatului pentru comiterea unui fals. Nu este interpretarea corecta. Mandatul nu i se poate retrage", a spus Andon, explicand ca mandatul unui parlamentar nu se poate retrage decat in cazul unei condamnari definitive a instantei judecatoresti penale, insotita de suspendarea drepturilor electorale.
Turianu: "Unul dintre noi cam relateaza"
Ziua foto Corneliu Turianu (foto), unul dintre membrii Colegiului, care s-a trecut absent la sedinta CNSAS, nu este foarte sigur daca a fost prezent fizic ieri la sediul institutiei. Turianu nu vrea sa vorbeasca despre ceea ce s-a intamplat in sedinta, dar spune ca a cerut Colegiului infiintarea unei comisii de disciplina care sa verifice scurgerile de informatii care pleaca din institutie.
Ati fost domnule Turianu astazi (n.r. - ieri) la sedinta?
N-aaaam fost...
Deci n-ati fost?
Am fost, dar nu vreau sa va mint pe dumneavoastra. Am fost, dar nu vreau sa va zic nimic. Noi am hotarat sa nu mai iasa nici o discutie de la Colegiu, pentru bunul motiv ca, ati vazut, in diferite ziare apar fel de fel de... chiar cum se desfasoara sedinta. Cine, cu ce a votat, cine a votat impotriva...
Asta este o problema care apare de la dumneavoastra...
De la noi. Ei, astazi am zis sa facem o comisie de disciplina, sa discutam scurgerile de informatii.
Si o faceti?
O facem. Am stabilit..
Si sa vedeti de unde pleaca scurgerile de informatii...
Exact. Cum se termina sedinta, te uiti pe televizor si apare exact ce discutam. Si va confirm ca de la membrii Colegiului vin, pentru ca nu mai e nimeni acolo, decat dactilografa. Unul din noi e cel care cam relateaza.
Si pana la urma ati fost la sedinta?
Desigur, am fost, dar nu vreau sa discut, nu vreau sa deschid eu palmaresul.
Orban: Musca sa se retraga
Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri, ca Mona Musca reprezinta una dintre cele mai mari dezamagiri de pe scena politica si i-a recomandat acesteia sa se retraga din viata publica. "Este una dintre cele mai mari dezamagiri pe care le-am avut pe scena politica si sper ca, dupa aceasta decizie a instantei, sa se retraga din viata publica, daca mai are o urma de decenta si de bun-simt", a declarat Ludovic Orban.
Directorii din Primarie, verificati
CNSAS le-a cerut directorilor din Primaria Capitalei sa-si trimita CV-uri detaliate, pana la mijlocul lunii martie, sustin surse din Primaria Capitalei citate de Rompres. Functionarii ar fi primit din 15 februarie un plic de la CNSAS, prin care le sunt solicitate aceste documente, alaturi de copii ale cartilor de munca si ale actelor de identitate. Consilierii municipali au aprobat inca de anul trecut o hotarare prin care il imputernicisera pe secretarul general de atunci al Primariei Capitalei, Dumitru Stanescu, sa formuleze o cerere catre CNSAS pentru a clarifica daca actualii consilieri municipali au fost sau nu colaboratori ai fostei Securitati.
Fostul prim-secretar Iliescu n-a colaborat
Colegiul CNSAS a decis ieri sa mentina decizia potrivit careia fostul presedinte Ion Iliescu nu a facut politie politica. Potrivit unor surse din cadrul Colegiului, opt dintre cei 11 membri ai Colegiului au votat pentru aceasta decizie, unul impotriva, unul s-a abtinut, iar un altul a lipsit de la vot. "Am mentinut decizia anterioara pe motiv ca nu au aparut documente noi de la ultima verificare a domnului Iliescu. Aparitia numelui sau pe agenda CNSAS are o explicatie simpla: este parlamentar si trebuie verificat din oficiu", au explicat sursele citate. Ion Iliescu a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis in perioada 1971-1974 si presedinte al Consiliului Judetean Iasi, intre anii 1974-1979.
CNSAS vrea sediu nou
CNSAS vrea sa cumpere de pe piata imobiliara o cladire situata in zona centrala sau semicentrala a Capitalei pentru amenajarea unui nou sediu, tranzactie estimata la 17,7 milioane-35 milioane lei (5,2 milioane-10,2 milioane euro), in functie de pretul pe metrul patrat al zonei. Cladirea va trebui sa aiba o suprafata totala desfasurata de 3500-4500 metri patrati si sa dispuna de un spatiu de parcare pentru 20-25 autoturisme, au declarat pentru Mediafax surse din CNSAS. Imobilul va fi achizitionat pe baza de selectie de oferte. "Consiliul are nevoie de un sediu mai potrivit pentru derularea activitatilor. Este dificil de estimat cand va fi incheiata tranzactia, deoarece va trebui sa analizam minutios fiecare propunere de vanzare in parte", au declarat sursele citate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.