Rata inflatiei s-ar putea accelera la 5,5% la sfarsitul acestui an, peste tinta Bancii Nationale, daca autoritatile de la Bucuresti nu vor strange surubul in politicile fiscale si salariale, considera Fondul Monetar International (FMI). Reprezentantii FMI atrag atentia si asupra nivelului prea redus al cotei unice, de 16%, si apreciaza ca vom asista la o accentuare a deficitului de cont curent pana la 12% din PIB.
Bugetul de stat al Romaniei ar trebui sa cuprinda o singura crestere salariala pe an pentru ca majorarea veniturilor este unul dintre factorii care ar putea influenta in mod negativ inflatia, potrivit Fondului. "Anul trecut, performanta privind inflatia a fost foarte buna si pentru ca politica salariala a fost mai moderata", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Emmanuel van der Mensbrugghe, seful misiunii FMI, la finalul consultarilor pe teme macroeconomice cu autoritatile de la Bucuresti. FMI apreciaza ca, daca autoritatile romane nu modifica politica fiscala in sensul reducerii cheltuielilor, rata inflatiei ar putea ajunge la la 5,5% la sfarsitul acestui an, fata de 4,9% anul trecut si un interval de 3-5% tintit pentru acest an de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Bomba" salariala
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a recunoscut ca o parte din ingrijorarile FMI sunt impartasite de autoritati, insa a afirmat, potrivit Mediafax, ca institutia financiara internationala este mai precauta, "neavand in spate presiunile de care Guvernul Romaniei trebuie sa tina seama". Vladescu a apreciat ca "politicile salariale pot constitui o adevarata bomba cu efect intarziat pe termen mediu si lung, iar in ceea ce priveste deficitul de cont curent, chiar daca azi este finantat de investitiile straine directe, o continuare in aceeasi directie poate reprezenta o problema solida".
Bugetul construit prea optimist
FMI a criticat constructia bugetului Romaniei pentru acest an, aratand ca veniturile sunt supraestimate si cheltuielile ar putea fi mai mari decat cele prevazute. Reprezentantii Fondului au recomandat autoritatilor romane sa reduca plafonul de deficit bugetar la 1% din PIB, de la nivelul tintit de 2,8%, aratand ca, in lipsa unor masuri in sensul reducerii cheltuielilor si cresterii veniturilor bugetare, deficitul ar putea creste la 3,8% din PIB. Reducerea deficitul bugetar are ca scop contracararea "boom-ului" cererii, alimentata si de intrarile de capital strain. Nivelul prognozat al deficiului, de 3,7-3,8% din PIB, ar putea fi mai redus daca Guvernul adopta masuri de reducere a cheltuielilor, care au crescut semnificativ la unele capitole, a mentionat Van der Mensbrugghe. De asemenea, autoritatile pot actiona si in sensul cresterii veniturilor bugetare.
Cota unica, prea mica
Nivelul de 16% impus de autoritatile romane pentru cota unica este prea redus, ceea ce poate determina diminuarea veniturilor bugetare, a mai spus van der Mensbrugghe. "Cota de 16% este redusa, iar o eventuala crestere va depinde de cat de ambitios este Guvernul", a afirmat oficialul FMI. El a aratat ca, in 2004, impozitul pe profit si pe venituri a avut o contributie de 5,9% din PIB, pentru ca in anul urmator sa se reduca la 5,6% din PIB. "Mai multe tari din UE au adoptat cota unica, insa impozitele practicate de acestea sunt mai mari decat in Romania", a precizat Van der Mensbrugghe.
Deficitul de cont curent, sursa de ingrijorare
Deficitul de cont curent al Romaniei va creste in acest an la 12% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu 10,3% din PIB in 2006, a anticipat seful misiunii FMI. "Romania nu se confrunta cu riscuri macroeconomice foarte importante, insa deficitul de cont curent ramane o sursa de ingrijorare", a afirmat Van der Mensbrugghe. Deficitul contului curent al balantei de plati a crescut anul trecut cu 44,8%, la 9,97 miliarde de euro, in principal ca urmare a accentuarii dezechilibrului balantei comerciale. Potrvit estimarilor Fondului, cresterea economica a Romaniei se va situa in acest an la putin sub 7%, dupa ce anul trecut s-a plasat la 7,7%.
"Ingrijorarile" Fondului pentru 2007
- Rata inflatiei s-ar putea accelera la 5,5% la sfarsitul acestui an, fata de tinta de 3-5% anuntata de BNR;
- Deficitul de cont curent va creste in 2007 la 12% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu 10,3% din PIB in 2006;
- Deficitul bugetar ar putea ajunge in 2007 la 3,8% din PIB, cu un punct procentual peste plafonul aprobat de autoritati;
- Nivelul de 16% al cotei unice de impozitare este prea redus, ceea ce poate determina diminuarea veniturilor bugetare.