Produsul intern brut al Romaniei a spart granita celor 100 de miliarde de euro anul trecut. Cum era de asteptat, FMI este de parere ca deficitul bugetar ar trebui sa fie foarte mic, de sub 1%.

Economia romaneasca s-a mentinut si in 200
Produsul intern brut al Romaniei a spart granita celor 100 de miliarde de euro anul trecut. Cum era de asteptat, FMI este de parere ca deficitul bugetar ar trebui sa fie foarte mic, de sub 1%.

Economia romaneasca s-a mentinut si in 2006 printre recordmenele de viteza din statele Uniunii Europene. Statistica oficiala estimeaza ca anul trecut produsul intern brut a depasit pragul a 100 de miliarde de euro. Avansul a fost insa insotit de o deteriorare a deficitului extern care, pe fondul unui ritm si al unui volum mult crescut al importurilor, reprezinta principala ingrijorare. O delegatie de experti ai Fondului Monetar International, care a analizat vreme de doua saptamini indicatorii macroeconomici ai Romaniei, concluzioneaza ca politica fiscala este imprudenta.

Avans economic de 7,7%

Produsul intern brut estimat pentru anul trecut este 342,48 miliarde lei (circa 100 de miliarde de euro), in crestere, in termeni reali, cu 7,7% fata de 2005, cind avansul economic a fost de 4,1%, potrivit datelor publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS). In ultimul trimestru din 2006, PIB a fost estimat la 112,4 miliarde de lei preturi curente, cu 7,7% mai mare fata de acelasi trimestru din anul anterior, se arata intr-un comunicat al INS. PIB a inregistrat, in primele noua luni de anul trecut, un avans de 7,8%, cu un virf de crestere de 8,3% in trimestrul al treilea. In primele trei luni, PIB a urcat cu 6,9%, in timp ce in intervalul aprilie-iunie cresterea a fost de 7,8%.

In prima jumatate a lui 2006, cresterea economica s-a plasat la 7,4%. In preturi curente, valoarea estimata a PIB in primele trei trimestre a fost de 229,571 miliarde de lei.

Politica fiscala este imprudenta

Negociatorul-sef al FMI pentru Romania, Emanuel van der Mensbrugghe, a prezentat marti, intr-o conferinta de presa la Bucuresti, rezultatele consultarilor macroeconomice anuale ale institutiei cu Romania. In tonul caracteristic expertilor organismului financiar international, delegatii FMI au pus accentul pe riscurile la care se expune economia si tunurile pe politica fiscala.

FMI a recomandat autoritatilor romane sa reduca plafonul de deficit bugetar la 1% din PIB de la nivelul tintit de 2,8%, aratind ca, in lipsa unor masuri in sensul reducerii cheltuielilor si al cresterii veniturilor bugetare, deficitul ar putea creste la 3,8% din PIB. Cauza acestei cresteri mult peste pragul de 3% ar fi subestimarea cresterii salariilor in sectorul public.

Inflatie de 5,5% anul acesta

Rata inflatiei s-ar putea accelera la 5,5% la sfirsitul acestui an, fata de 4,9% anul trecut si un interval de 3-5% tintit pentru acest an, daca autoritatile romane nu modifica politica fiscala, in sensul reducerii cheltuielilor, cred expertii Fondului. Potrivit acestora, succesul dezinflatiei din 2006 a fost posibil datorita unei politici monetare si fiscale strinse, mix de politici care ar trebui continuat daca se doreste continuarea dezinflatiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.