Conform articolului semnat de Iulia Popovici in ziarul din 28 februarie, intitulat "Au nevoie romanii din Secuime de teatru", am aflat ca Dl. Demeter Andras, directorul Directiei artelor spectacolului din Ministerul Culturii, afirma ca "Teatrul <&
Conform articolului semnat de Iulia Popovici in ziarul din 28 februarie, intitulat "Au nevoie romanii din Secuime de teatru", am aflat ca Dl. Demeter Andras, directorul Directiei artelor spectacolului din Ministerul Culturii, afirma ca "Teatrul <<Andrei Muresanu>> se afla in atentia ministerului, desi este subordonat autoritatilor locale si, de fiecare data cand a aplicat pentru finantari (e vorba de festivalul de teatru TRANS.FORM@) a primit bani cu toate ca proiectele depuse aveau mari hibe". Ca fost manager al acestui teatru, timp de aproape 3 stagiuni, va fac cunoscuta "atentia" de care s-a bucurat Teatrul "Andrei Muresanu" din partea Ministerului Culturii:
1) In aceasta perioada (1 sept. 2004 - 2 mar. 2007) nu am fost onorati cu prezenta de catre niciunul dintre angajatii ministerului. De altfel, nici macar la cele doua editii ale Festivalului TRANS.FORM@ pe care ministerul le-a subventionat cu sume "consistente", nimeni "de la... centru" nu a catadicsit sa ne onoreze cu prezenta!
2) Timp de 6 luni (nov 2005 - aprilie 2006) am incercat sa obtin o audienta la Ministerul Culturii, tocmai pentru a discuta implicarea acestuia, nu doar formala, ci reala, in destinele unui teatru UNIC in Romania: un teatru al minoritatii etnice romanesti din... Romania!!! Din pacate, un director al unei institutii de cultura din Romania nu a putut fi primit in audienta la ministrul Culturii nici macar un minut!!!
3) Singurele tangente directe, pe care le-am avut in acesti 2 ani si jumatate cu ministerul, au fost cele doua intalniri cu Dl Ioan Onisei, ministru secretar de stat si numeroasele telefoane si fax-uri trimise D-lui Marius Zarafescu pentru obtinerea celor doua finantari pentru Festival. Acesta din urma cunoaste foarte bine situatia si relatia pe care a avut-o ministerul cu Teatrul "Andrei Muresanu". Intr-adevar, s-au primit finantari pentru Festival si... atat! Dar, poate ca, aceste sume (in jurul a 250 milioane de lei vechi) au constituit un "efort" pecuniar demn de toata lauda, pentru un minister care aloca finantari de ordinul a 10-15 ori mai mari altor evenimente, nu? Ma intreb daca, in afara acestor "consistente" finantari, ministerul s-a mai implicat sau si-a indreptat atentia spre alte probleme cu care se confrunta Teatrul din Sfantu Gheorghe? De exemplu, stie ministerul ca Teatrul "Andrei Muresanu" duce lipsa de un sediu propriu? Stie ministerul ca teatrul este nevoit sa-si inchirieze mijloacele de transport pentru a sustine spectacole in deplasari pe timpul cat salile sunt ocupate de teatrul-frate "Tamasi Aron"? Stie ministerul, ca singurul mijloc de transport propriu este un microbuz, uzat fizic si moral, de 8 locuri? Stie ministerul, ca in pofida tuturor acestor dificultati s-au realizat spectacole care TREBUIE sa participe in festivaluri internationale de prestigiu, iar pentru aceasta, banii care ar fi trebuit incasati de teatru TREBUIE folositi la inchirieri de autobuze si camioane pentru decor? Sau ministerul ne sugereaza sa nu ne mai lasam selectionati pentru astfel de evenimente in care REPREZENTAM ROMANIA?!? Daca tot eram in atentia ministerului, probabil ca se cunoaste acolo faptul ca 3 spectacole produse in stagiunea trecuta au fost selectionate pentru deplasari in Italia, Elvetia si Portugalia!!
4) Considerand adevarate "atentia" si "implicarea" ministerului in activitatea Teatrului "Andrei Muresanu", va rog sa binevoiti a si demonstra acest lucru prin finantarea deplasarilor institutiei noastre, la Festivalul Teatrelor Europene de la Torino din 29 mai - 5 iunie a.c. sau in toamna, la Lisabona sau Regensburg...
5) Desigur, Teatrul din Sfantu Gheorghe isi poate continua demersul si in actualele conditii, doar ca, daca cineva din minister ar avea minima curiozitate de-a monitoriza activitatea sa si-ar da lesne seama cat de dificila este realizarea dezideratelor lui.
Imi pare rau, dar toate cele de mai sus INFIRMA cele spuse in articolul mentionat: Teatrul "Andrei Muresanu" NU ESTE IN ATENTIA Ministerului Culturii!
Horatiu Mihaiu
(manager demisionar al Teatrului "Andrei Muresanu")


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.