Romania este tara din UE cu cea mai scazuta speranta de viata in randul femeilor, iar la barbati ne situam pe unul din ultimele locuri, se arata intr-un studiu Eurostat dat ieri publicitatii. Astfel, daca in 2005 speranta de viata a romancelor era
Romania este tara din UE cu cea mai scazuta speranta de viata in randul femeilor, iar la barbati ne situam pe unul din ultimele locuri, se arata intr-un studiu Eurostat dat ieri publicitatii. Astfel, daca in 2005 speranta de viata a romancelor era de 75,4 ani, in 2050 se estimeaza ca aceasta va fi de 82 de ani.
In 2005, cea mai mare speranta de viata pentru femei era in Spania (83,9 ani), urmand ca, in 2050, cea mai ridicata speranta de viata sa o aiba femeile din Franta (89,1 ani). In 2005, la nivelul UE 27, a fost o diferenta de aproape sase ani intre speranta de viata a femeilor (81,5) si cea a barbatilor (74,5). In 2050, speranta de viata va creste atat in ceea ce priveste femeile cat si barbatii, pentru acestia cresterile fiind mai mari.
In ceea ce priveste barbatii, in 2005, doar trei inregistrau sperante de viata mai mici decat in Romania (68,2 ani): Lituania (65,4 ani), Letonia (65,6) si Estonia (67,3). Pentru 2050 in Romania se prevede ca barbatii vor avea o speranta de viata de 77,6 ani.
Romancele, printre cele mai muncitoare femei
In acelasi timp, potrivit studiului citat, Romania este unul dintre cele cinci state europene in care rata somajului in randul femeilor este mai mica decat in cazul barbatilor, in timp ce rata europeana a somajului arata ca, in UE 27, femeile fara loc de munca sunt cu aproape doua procente mai multe decat barbatii. Romania este printre putinele state din Uniunea Europeana (UE) in care rata somajului in randul femeilor este mai mica decat cea in randul barbatilor.
Potrivit sursei citate, in prima jumatate a anului 2006, aproape 15% dintre femeile din Uniunea Europeana erau angajate temporar, Romania (1,8%), Estonia (2,2%) si Lituania (2,8%) fiind tarile cu procentul cel mai mic de femei angajate temporar.
Studiile superioare, o raritate
Romania detine ultimul loc in ceea ce priveste proportia femeilor (intre 25 si 59 de ani) cu studii superioare. Potrivit Eurostat, Romania are 12% femei cu studii superioare, urmata fiind de Republica Ceha si Malta (amandoua cu 13%). In cazul barbatilor, suntem pe penultimul loc cu un procent de 12,5%, ultima tara in acest clasament fiind Portugalia cu 11,6%. Pe ansamblu, la nivelul UE 27 aproape un sfert din populatie au absolvit studii superioare. In al doilea trimestru al anului 2006, proportia celor care aveau varsta intre 25 si 59 de ani si care au absolvit studii superioare era similara pentru femei (24%) si barbati (23%). Statele membre UE in care femeile cu studii superioare au cea mai mare pondere sunt: Finlanda (42%), Estonia si Danemarca (amandoua cu 39%).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.